Basistraining Identiteitsfraude herkennen – Summerschool
Algemeen
Welkom bij onze Summerschool opleiding! Deze zomer bieden wij een unieke kans om je kennis en vaardigheden op dit specifieke vakgebied te verdiepen of verbreden. Onze Summerschool is ontworpen voor professionals die hun vaardigheden willen verbeteren en zich willen onderdompelen in een eendaagse opleiding.
Dit opleidingsprogramma biedt deelnemers praktische kennis en vaardigheden om de echtheid van identiteitsdocumenten te beoordelen en effectief te verifiëren, in overeenstemming met de Wet op de Identificatieplicht (WID).
Doelgroep
Ben je werkzaam in het Sociaal Domein, SVB, UWV, Uitzendorganisatie, Detacheerder of werkgever/opdrachtgever en wil je meer leren over diverse technieken op het gebied van identificatie verificatie en het rechtmatig gebruik hiervan? Dan is deze training perfect voor jou!
Programma
Je maakt kennis met documenten uit andere landen die kunnen dienen tere vaststelling van identiteit, nationaliteit en/of arbeidsgerechtigheid in Nederland zoals reis- en verblijfsdocumenten, visa of zogenaamde aanmeldsticker (IND). Tevens leer je te herkennen/beoordelen of het aangeboden document echt en niet vals- of vervalst is en/ of de gebruiker/houder van het document de persoon is aan wie het document rechtmatig is afgegeven en ook arbeid mag verrichten in Nederland.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Welke soorten identiteitsdocumenten kom je tegen in de praktijk? Wat moet je accepteren en wat en wanneer niet! (Documenten als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht(WID))
- Beoordelen van de fysiek aanwezige echtheidskenmerken in identiteitsdocumenten vanuit de praktijk d.m.v. casuïstiek en gebruik van verificatiemateriaal en hulpmiddelen. (en uitleg en inzicht m.b.t. gebruik van door de dienst/organisatie verstrekte hulpmiddelen en verificatiemateriaal, indien beschikbaar gesteld)
- ‘Risico’ documenten die weliswaar zeer sterk lijken op nationale identiteitsdocumenten waaruit direct de nationaliteit blijkt, maar dat niet zijn (o.a. inlandse identiteitsdocumenten);
- Profiling, is het document ook afgegeven aan de gebruiker/houder die voor u staat, van dat document (‘look a like proof’)
- Indien gewenst: Beschrijving en voorbeelden/casuïstiek van afwijkingen van echtheid in documenten en look-a-likes voor verwerking in rapportages. Immers een opmerking van’ hij leek niet op de foto’ is wel erg kort door de bocht!
Leerdoel
Na afloop heb je (basis)kennis van:
- Het beoordelen van de juistheid van geldige WID identiteitsdocumenten
- Het herkennen van zichtbare afwijkingen in identiteitsdocumenten
- Het beoordelen of de aanbieder van het document ook de rechtmatige houder is van dat document en geen look-a-like is
- Het kunnen gebruiken en toepassen van hulpmiddelen en verificatiemateriaal( UV-lamp, loep en praktisch handboek WIDboek.nl) ter herkenning van echtheidskenmerken in originele documenten
- Het eventueel beoordelen van de rechtmatigheid van het verblijf, doel en arbeid in NL
- Optioneel: Het kunnen beschrijven van de aangetroffen afwijkingen in identiteitsdocumenten of van aangetroffen persoon, in rapportages
Trainer
De opleiding wordt verzorgd door een ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer brengt je op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij. Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de opleiding nooit droog of saai wordt. Je ziet gelijk hoe je kunt profiteren van de nieuwe kennis die je opdoet.
Certificaat
Na het afronden van de Basistraining herkenning juiste identiteitsdocumenten, rechtmatig gebruik door houder en arbeidsgerechtigheid in Nederland ontvang je een certificaat.
Incompany
De basistraining Identificatie verificatie en rechtmatig gebruik kan ook incompany worden gegeven.
Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
- Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
- Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.
Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.