“Als MKB-werkgever zou je eigenlijk beter moeten weten hoe verzuim in Nederland geregeld is”

MKB-werkgevers zijn niet altijd goed op de hoogte van wet- en regelgeving rondom verzuim, vindt Ellis Groenevelt. De directeur van ITS IT-Services volgde daarom de Post-HBO opleiding Casemanager Regie op Verzuim (Crov) bij SV Land en Capabel Hogeschool en deed inzichten op die ze nog niet had.

Ellis Groenevelt

Ellis vertelt dat het onderwerp Verzuim haar interesseert. “Eigenlijk is verzuim helemaal niet zo’n groot probleem in mijn bedrijf. Ik werk veel met jonge mensen, die kunnen wel tegen een stootje. Maar het is een boeiend onderwerp. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren.”

Spagaat

Als MKB-werkgever zit je als het gaat om langdurig verzuim al snel in een spagaat, volgens Ellis. “Aan de ene kant wil je natuurlijk goed voor je werknemers zorgen, maar aan de andere kant drukt verzuim op de productiviteit en op de omzet. Je wilt ook gewoon dat je bedrijf goed draait, tenslotte.”

Ellis deed tijdens de opleiding nieuwe inzichten op. “Een eye-opener voor mij was dat je eigenlijk veel eerder aan zieke werknemers duidelijk moet maken waar het naar toe gaat. Veel mensen leven onterecht in de veronderstelling dat het allemaal wel goed komt. Maar als je echt in een uitkeringssituatie terecht komt, kan dat vies tegenvallen, financieel. Daar kun je je maar beter op voorbereiden.”

Een eye-opener voor mij was dat je langdurig zieke werknemers moet voorbereiden op wat komen gaat.

De opleiding van SV Land  en Capabel Hogeschool ervaarde ze als “heel leuk”, “inspirerend” en “divers”.  “Ik geloof dat ik nog nooit zo hard gestudeerd heb in mijn leven! De hele opleiding is gebouwd rondom een eindopdracht waarin je bepaalde levensechte casussen moet gebruiken om daarvoor een passende aanpak te bedenken. Ik heb echt al mijn boeken nodig gehad daarvoor.”

Passie

Ellis noemt het knap dat de docenten zo vol passie vertelden over hun onderwerp. “Sommige onderwerpen zijn eigenlijk heel saai, bijvoorbeeld als het echt gaat om wet- en regelgeving. Maar toch wisten deze mensen de stof boeiend, toegankelijk en begrijpelijk te maken. Dat vind ik knap.”

Ook het contact met de mede-cursisten ervaarde Ellis als positief. “Het was een kleine groep van mensen met een totaal andere achtergrond. Tijdens de opleiding moet je veel samenwerken en overleggen en dan leer je echt veel van elkaar. In twee en een halve maand leer je elkaar echt goed kennen en zodoende is het elke keer weer leuk om naar de lessen te gaan.”

Advisering

Ellis rondde de opleiding af met een positief resultaat. En nu? Ellis: “Ik ga deze kennis zeker gebruiken in mijn werk. Maar ik ben nu ook in staat om collega’s van advies te dienen over verzuim.

MKB-werkgevers zijn niet altijd goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom verzuim. Ze moeten alles dan uitbesteden aan een Arbodienstverlener, maar dat kost veel geld, terwijl het verzuim zelf financieel ook al vrij pittig is. Bovendien blijven er altijd zaken over die je helemaal zelf moet regelen.

Ik maak bijvoorbeeld deel uit van een business-club, waar ik andere ondernemers soms ook zie worstelen met dit onderwerp. Ik zou zomaar eens in de advisering kunnen rollen: wie weet. Dat zou best leuk zijn.”