Loonkostensubsidie vaak niet kostendekkend

De werkgever kan erbij inschieten als hij mensen met loonkostensubsidie aan de slag wil helpen. Bij de subsidieverlening kan namelijk geen rekening gehouden worden met het feit dat werknemers in de praktijk niet alleen hun eigen loon, maar ook de overhead en bedrijfskosten moeten terugverdienen. Dat blijkt uit het onderzoek Werken Loont, dat uitgevoerd is in opdracht van Cedris en VNG.

Met de invoering van de Participatiewet moeten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met loonkostensubsidie aan de slag worden geholpen. Maar uitstroom naar werk moet lonen: niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de gemeente en de werkgever. Hoe pakt de inzet van loonkostensubsidie nu financieel uit voor de werknemer, de werkgever, de gemeente en de rijksoverheid? Welk effect heeft de loonwaarde, de beloning en het dienstverband hierop?

Gat dichten
Uit het onderzoek blijkt dat loonkostensubsidie niet alle kosten dekt. Een werknemer met 50 procent loonwaarde die tegen het minimumloon aan de slag gaat, kost de werkgever bijvoorbeeld 4.000 euro op jaarbasis. Om het voor werkgevers wel lonend te maken om iemand aan de slag te helpen moet dat gat gedicht worden, vindt Cedris.

Op dit moment heeft vooral het Rijk financieel voordeel. Het Rijk ontvangt inkomsten uit premies en belastingen. VNG en Cedris pleiten er voor om dit geld in te zetten om de business case voor werkgevers wel sluitend te krijgen.

Bron: Divosa

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief