‘Compensatie nodig voor minder productieve ex-werklozen’
Ondernemers in de glastuinbouw willen best Nederlandse werklozen aannemen, maar dan willen ze wel worden gecompenseerd wanneer de productiviteit van deze Nederlandse werknemers lager ligt dan die van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Dat meldt het NRC.
Weinig werklozen in seizoensarbeid
Uit onderzoek van Trouw bleek dit weekend dat seizoensarbeid in de glas- en tuinbouw nauwelijks nog worden ingezet om werkloosheid te bestrijden. Gemeenten en sociale diensten zouden hun ambities hebben bijgesteld.
Gemeenten ontvangen jaarlijks 1,9 miljard euro om mensen aan een baan te helpen, maar hebben volgens Trouw geen zin op te boksen tegen de terughoudendheid van werklozen en werkgevers. De meeste uitkeringsgerechtigden vinden het werk in de kassen zwaar en worden ook afgeschrikt door de bureaucratische rompslomp die hun wacht nadat het doorgaans tijdelijke arbeidscontract is afgelopen. Het is namelijk veel werk om daarna weer een uitkering aan te vragen.
Meer moeite doen
De VVD reageerde hierop dat de gemeenten meer moeite moeten doen om werklozen aan het werk te krijgen in seizoensarbeid. “Gemeenten lijken de moed op te geven om onwillige en vaak langdurig werklozen uit de kaartenbak te halen en aan het werk te zetten. Wat de VVD betreft onbestaanbaar. Er zitten zo’n 400.000 mensen in de bijstand”, zei Tweede Kamerlid Sjoerd Potters tegen Trouw.
‘Nederlandse werklozen zijn minder productief’
De werkgevers in de seizoensarbeid lijken er echter niet happig op de werklozen aan te nemen, blijkt uit de brief van de ondernemers in de glastuinbouw. De voorzitters schrijven: “De ervaringen, van nu en in het verleden, zijn dat veel werkzoekenden die lange tijd niet hebben gewerkt niet dezelfde productiviteit kunnen leveren als de arbeidsmigrant uit Midden- en Oost-Europa. Ook zijn ze niet altijd gemotiveerd – of fysiek in staat – om überhaupt te gaan werken.”
Om de Nederlandse werkzoekende een eerlijke kans te geven, zijn er alternatieve oplossingen nodig, vinden de ondernemers. Compensatie voor het gebrek aan productiviteit is daar één van. Ook willen ze doorgaan met de samenwerking met gemeenten om Nederlandse werkzoekenden klaar te maken voor het werk in de glastuinbouw. Nu al leren werkzoekenden vaak via gemeenten zogenaamde ‘werknemersvaardigheden’. Ook steunen ze de aanpak van malafide uitzendbureaus.