misverstanden inzetbaarheid

Drie veelgehoorde misverstanden rondom inzetbaarheid

Wat zorgt ervoor dat mensen minder snel uitvallen en verzuimen? Daarover bestaan helaas veel misverstanden. Hoewel sommige stappen misschien logisch klinken, zeggen de cijfers het tegenovergestelde. Drie op een rij

  1. Minder taken op het bordje, lost al veel op
    Het is al vaak gezegd: burn-out is volksziekte nummer 1. Maar de oorzaak van een burn-out ligt lang niet altijd in een hoge taakbelasting. Sterker nog: de cijfers zeggen van niet. Het is meestal niet het aantal taken wat problematisch is, maar de ervaring daarvan – al dan niet in combinatie met de thuissituatie.

    Zelfs als je werknemers klagen over een hoge werkdruk hoeft dat niet altijd te betekenen dat er te veel taken op hun bordje liggen. Ga dus met ze in gesprek en probeer erachter te komen wat hen bezighoudt en waar ze over wakker liggen. Doorvragen loont.

  2. Als werknemers het niet meer trekken, geven ze dat wel aan
    Ja, dat doen ze. Maar vaak pas als het te laat is! Tijdig aan de bel trekken is moeilijk voor mensen. Schaamte hierbij vaak speelt een rol. Volhouden en doorzetten zijn immers belangrijke waarden.Natuurlijk wil je niet dat je werknemers voor elk wissewasje alarm slaan, maar vraag je eens af of je als werkgever voldoende open staat voor het melden van echte problemen.

    Stel dat je werknemer geldzorgen heeft. Waar kan hij dat dan vertellen? En hoe kan je werknemers stimuleren om deze zorgen te uiten? Heb je een voldoende veilige omgeving gecreëerd? Signaleer je ook zelf wanneer het piept en kraakt, en maak je het ook bespreekbaar met je werknemer?

  3. Met pappen en nathouden komen we een heel eind
    In het algemeen zien we bij SV Land dat niet alleen werknemers te laat aan de bel trekken, maar ook werkgevers. Verzuim structureel aanpakken wordt vaak uitgesteld totdat de situatie zo erg is geworden, dat er sprake is van een permanente verzuimcrisis. Meestal is dan de focus dan op de verzuimende medewerker, terwijl de niet verzuimende medewerker minstens zoveel aandacht nodig heeft. Immers: met de instroom beperken, dring je je verzuim pas écht terug.

    Verzuim voorkomen vraagt soms om scherpe maatregelen die ingrijpen in de organisatiestructuur. De reflex is om die maatregelen uit te stellen, maar bedenk: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Moet er iets veranderen? Doe het dan nu.

Herkenbaar? SV Land helpt je graag om verzuim structureel aan te pakken en in de toekomst te voorkomen. Onze specialisten weten wat ze doen en helpen je om je bedrijf of organisatie beter en gezonder te maken. Kom eens praten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf!

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief