FNV: vaste contracten zijn risico’s geworden

“Werknemers met een vast contract zijn een risico geworden en het gaat werkgevers nog maar om één ding: winst maken.” Ton Heerts, de voorzitter van vakcentrale FNV, zei op de Dag van de Arbeid dat hij kritiek heeft op die denkwijze en dat er meer aandacht moet komen voor de werknemers.

Daarom doet de vakcentrale een oproep voor meer “echte banen” of banen die uitzicht bieden op een vast contract. De FNV houdt ter gelegenheid van 1 mei een mars in Amsterdam, met aansluitend een manifestatie.

Here to stay

“Heel veel werkgevers, ook de overheid, zetten echt werk om in onzekere en tijdelijke contracten.” Dat kan niet langer zo, vindt de vakbond. “Tot hier en niet verder.”

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland noemt de oproep overdreven. “Verdwijnen zullen de zzp’ers nooit: ze zijn ‘here to stay’,” zegt MKB-voorman Van Straalen. “Vanwege de snel veranderende arbeidsmarkt hebben werkgevers juist meer behoefte aan flexwerkers en zzp’ers.”

Nieuwe wet

Per 1 juli gaat de Wet werk en zekerheid in, die moet flexwerkers meer rechten geven. Zo hebben ze na twee jaar recht op een vast contract. Ook het ontslagrecht is door de wet aangepast.

Uit eerder onderzoek van de NOS blijkt dat werkgevers in de aanloop naar 1 juli mensen ontslaan of dat overwegen.

Het aantal werknemers dat een vast contract heeft is de afgelopen tien jaar flink gedaald, vooral onder jongeren. De afgelopen tien jaar zijn er 507.000 vaste banen verdwenen. Tegelijkertijd zijn er 629.000 flexbanen bij gekomen.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief