OESO: Zorgen om ZZP’ers, ontslagrecht en ontslagvergoedingen

Het ontslagrecht in Nederland moet worden versoepeld en de ontslagvergoedingen moeten omlaag. Dat adviseert de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in een gisteren verschenen landenrapport. De maatregelen zouden kunnen helpen om de doorstroming op de arbeidsmarkt te verbeteren, meent de OESO.

In het tweejaarlijks rapport over de ontwikkelingen in de Nederlandse Economie schrijft de organisatie verder dat zij zich grote zorgen maakt over de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt: hun pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn slecht geregeld.

‘Zzp’ers gelukkig’
De snelle groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel maakt de economie wel flexibeler, maar volgens de OESO moeten de risico’s bij arbeidsongeschiktheid en pensioenvoorziening niet worden uitgevlakt.

Volgens minister Kamp valt dat wel mee. “Verreweg de meeste zzp’ers zijn gelukkig met hun loopbaan en willen hun eigen risico’s managen. We moeten oppassen dat we hen niet dwingen zich aan te passen aan oude instituties”, zei Kamp bij de ontvangst van het rapport.

De OESO vindt verder dat de investeringen in Nederland tegenvallen, en dat het aantal huurwoningen achterblijft. De organisatie vraagt zich bovendien af of minister Kamp zijn energiedoelen wel kan halen. Een ander advies is om snel werk te maken van hervorming van het belastingstelsel.

Niet achteroverleunen
De OESO prijst het niveau van vaardigheden van Nederlanders en adviseert veel aandacht te geven aan onderwijs.

Kamp sluit zich daarbij aan maar heeft ook een kanttekening: “Werknemers hebben inderdaad steeds nieuwe vaardigheden nodig, bijvoorbeeld omdat steeds meer taken worden geautomatiseerd. Traditioneel kijken we dan naar het onderwijs. Maar 96 procent van alles wat we leren gaat informeel, op de werkvloer. Dit soort leerprocessen moeten we verder bevorderen.”

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief