Participatie in optima forma

Werd mij gevraagd wat ik daar van vond: “participatiesamenleving”. Tjsa…is het wel de bedoeling dat we daar iets van vinden ? Ik moest direct denken aan Ditte. Ditte werkte bij ons op kantoor en stotterde vreselijk. Als ze haar naam uitsprak ontstond de grootste verwarring, probeert u maar even.

Ik moest er niet aan denken dat zij deze nieuwe vondst van Rutte uit gaat spreken, niet te doen. Maar door haar kwam ik wel op de nieuwe betekenis van de participatiesamenleving. Volgens mij houdt het in dat je alles met elkaar actief deelt, vooral op TV.

Als je te dik bent ga je afvallen, op TV ! En dat laat je dus aan iedereen zien en met een beetje mazzel mogen ze ook nog op je stemmen, en zo participeert iedereen. Als je je huis wil verbouwen of een nieuwe vijver aanleggen, met z’n allen op TV. Ga je een soepje koken, of vertrek je naar buitenland, wil je er een eind aan maken. Je doet het op TV. Heb je een vreemde ziekte of een enge buur, een nare vakantie of zoek je een partner, ga je een berg opfietsen. Je doet het op TV en iedereen deelt mee. Dat is participatie optima forma.

Dus wat zou ik daar nog een mening over hebben. Het is er en “it’s here to stay”, net als het populisme en de regen tijdens de herfst. Maar wat ik zo jammer vindt is het ontbreken van de stilte, de privacy en het mogen verzaken. Ik wil gewoon in mijn eentje op mijn gemak kunnen zitten en in een boek lezen zonder dat ik hoef mee te doen aan wat dan ook. Ik heb helemaal geen zin in participeren en in de samenleving ook vaak niet. Ga weg, laat me met rust. Ik meld me wel als ik weer meedoe. Is dat voldoende antwoord ?

Auteur: De Participant

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief