Regels in bijstand worden soepeler: ‘Belachelijk hoe streng het nu is’

De regels in de bijstand worden versoepeld. Bijstandsgerechtigden mogen vanaf 2024 jaarlijks 1200 euro aan giften ontvangen én inkomsten hebben door verkoop van spullen, bijvoorbeeld via Marktplaats. “Goed nieuws, want nu zijn de regels bikkelhard”, vindt Petra Hovestad.

Door een combinatie van pech, tegenslag en privéomstandigheden zit de 36-jarige Petra sinds zes jaar in de bijstand . Ze moet leven van het absolute minimum, benadrukt ze. “Ik krijg 1000 euro per maand. Daar moeten mijn vaste lasten nog vanaf. Van 90 euro per week moeten we rondkomen, met z’n vieren.”

Alles opgeven

Toch zit ze niet bij de pakken neer. Via een speciaal bureautje heeft ze een eigen cupcake-bedrijfje aan huis opgericht. Ze vindt bakken geweldig, maar mag van haar inkomsten geen cent op haar eigen betaalrekening zetten.

Hard en onmenselijk, vindt ze de bijstandsregels. “Ik moet leven van een absoluut minimum en mag daarnaast niets aannemen. Je moet alles opgeven”, zegt Petra. “Ik heb ook weleens iets voor de kinderen nodig. Nieuwe schoenen, of een winterjas. Dan kan ik gelukkig bij mijn ouders aankloppen, want geld mag ik niet aannemen”, vertelt ze.

Het kabinet erkent dat de regels streng zijn voor de ruim 400.000 mensen in de bijstand. De discussie kwam in een stroomversnelling na de zaak van een vrouw uit Wijdemeren die 7000 euro aan bijstand moest terugbetalen na het aannemen van boodschappen van haar ouders.

Bijbaantje moet lonen

Daarom komt minister Carola Schouten (participatie) met nieuwe regels. Afgelopen zomer deed ze al een eerste voorzet, nu heeft ze regels uitgewerkt. Zo mogen bijstandsgerechtigden straks 1200 per jaar aan giften ontvangen zonder dat zij die hoeven op te geven. De regels voor giften wisselen nu nog sterk per gemeente. Wie een bijstandsuitkering heeft en daarnaast in deeltijd werkt, mag daar ook langer iets aan overhouden: een jaar lang, 15 procent van het inkomen.

Werken moet lonen, vindt het kabinet. Nu gaan mensen er soms zelfs op achteruit als ze gaan werken in de bijstand. Nog geen 7 procent van de bijstandsgerechtigden doet een vorm van werk. Dat kost de overheid 6,4 miljard per jaar.

En er gaat meer veranderen. Mensen in de bijstand die nu mantelzorg verlenen, moeten dat nu vaak melden bij hun gemeente. Wie mantelzorg of vrijwilligerswerk doet, moet daarvoor niet langer worden gestraft met een korting op de uitkering, vindt Schouten.

‘Je kunt geen kant op’

Petra juicht alle vormen van versoepelingen toe. “Want zo streng als het nu is, is belachelijk. Het is heel zwaar. Je kunt geen kant op. Je krijgt echt het minimum en daar moet je het maar mee doen.”

Stiekem droomt ze al van haar eigen cupcakebedrijf. “En dat ik genoeg verdien, zodat ik niet meer afhankelijk ben van de overheid. En baas ben over mijn eigen inkomen. Want ik word dolgelukkig van bakken. Het is het heerlijkste wat er is.”

De belangrijkste veranderingen op een rij:

  • Bijstandsgerechtigden mogen straks 1200 euro per jaar aan giften ontvangen zonder dat ze dit hoeven op te geven.
  • Ook mogen ze inkomsten hebben door spullen te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats.
  • Ze mogen langer bijverdienen met een bijbaantje naast hun uitkering en mogen 15 procent van de inkomsten houden.
  • Verlenen van mantelzorg wordt aantrekkelijker.

Bron: rtlnieuws.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief