Sociale dienst mocht bijstandsontvanger niet observeren

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat de sociale dienst Amsterdam een bijstandsgerechtigde die fraudeerde niet zomaar mocht observeren.

De sociale dienst in Amsterdam is te snel overgegaan tot het heimelijk observeren van een bijstandsgerechtigde van wie werd vermoed dat hij de boel tilde.

Minder ingrijpend Omdat de observatie de privacy schendt had de dienst eerst een ,,minder ingrijpend’’ controlebezoek moeten afleggen. Dat oordeel heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, uitgesproken.

Privacy geschonden Evenals de rechtbank Amsterdam vindt de raad dat medewerkers van de gemeente in dit geval de privacy van de bijstandsontvanger ten onrechte hebben geschonden.

Deeltijdbaan De bijstandsontvanger had opgegeven in een deeltijdbaan in een naaiatelier te werken. De mensen van de sociale dienst observeerden hem vanaf de openbare weg gedurende 19 dagen in totaal 17 keer. De persoon in kwestie bleek inderdaad ook te werken op dagen dat hij volgens eigen zeggen vrij zou zijn.

 

Bron: Binnenlands bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief