‘Sollicitatieplicht bijstand ook in buitenland’

Mensen die in de bijstand zitten, kunnen in theorie door hun gemeente verplicht worden om te werken in het buitenland. In de Participatiewet, die op 1 januari is ingegaan, staat dat werklozen gekort kunnen worden op hun bijstand, als ze niet bereid zijn om 3 uur per dag te reizen voor een baan.

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken zijn landsgrenzen daarbij niet van belang. Het ministerie benadrukt dat tot nu toe geen enkele gemeente iemand verplicht heeft om in het buitenland naar werk te zoeken.

In grensregio’s komt het vaak voor dat er over de grens meer werkgelegenheid is dan in Nederland. De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens (VVD) pleitte daarom in de Volkskrant voor een sollicitatie-verplichting in België of Duitsland. “Voor sigaretten, koffie en benzine gaan Nederlanders al jaren de grens over, dat kan ook voor werk.”

Kamervragen

PvdA-Kamerleden John Kerstens en Manon Fokke hebben Kamervragen aan minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma gesteld. Zij zien veel belemmeringen en willen dat het kabinet met een proef komt.

Overigens geldt de sollicitatieplicht in het buitenland alleen voor mensen die langdurig werkloos zijn, een bijstandsuitkering ontvangen en die in hun eigen regio niet aan de slag kunnen. Voor een tijdelijke uitkering als de WW bestaat geen verplichting om te solliciteren over de grens.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief