Tienduizenden controles pgb’s

Zo’n 30.000 huishoudens en bemiddelingsbureaus worden de komende anderhalf jaar gecontroleerd in de strijd tegen fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De strengere controle werd in december al aangekondigd door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, die vermoedt dat er voor tientallen miljoenen wordt gesjoemeld met de pgb’s.

Volgens zijn woordvoerder heeft het ministerie de afgelopen tijd in overleg met Zorgverzekeraars Nederland en belangenvereniging Per Saldo inmiddels een ‘risicoprofiel’ gemaakt van de meest verdachte instellingen. Daarbij gaat het vooral om de zorgbureaus die particulieren helpen bij het aanvragen van een pgb.

Een pgb geeft mensen de mogelijkheid hun eigen zorg te organiseren, maar de regeling blijkt fraudegevoelig. Bij maar ongeveer 5 procent wordt gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan zorg wordt besteed. Tot het einde van 2014 komen er nu extra controles.

Bron: NOS