UWV komt met actieplan werkloosheid ouderen

UWV bindt samen met private partijen de strijd aan tegen de snel stijgende werkloosheid onder 55-plussers. Onderdeel van het Actieplan 55PlusWerkt, dat vandaag in Amsterdam is gepresenteerd, zijn een scholingsvoucher en een plaatsingsfee voor private intermediairs, zoals uitzendorganisaties, die oudere werkzoekenden naar een baan bemiddelen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor de komende twee jaar € 67 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanpak van ouderenwerkloosheid.

UWV werkt binnen het actieplan nauw samen met sociale partners, de VNG en de re-integratie- en uitzendbranche. Vertegenwoordigers* van de uitzendbranche hebben vandaag bij de presentatie van het actieplan afgesproken 22.500 werkloze 55-plussers te plaatsen de komende twee jaar. Ze deden dit in aanwezigheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘Het is een goede zaak dat we de komende twee jaar duizenden werkloze 55-plussers aan de slag gaan helpen. We hebben de ervaring van 55-plussers hard nodig op de arbeidsmarkt, aldus Asscher.

Netwerktrainingen

Het Actieplan 55PlusWerkt kent een aantal speerpunten. Zo krijgen alle 55-plussers met een WW-uitkering een training Succesvol naar werk aangeboden. Op jaarbasis zal het gaan om circa 45.000 werkzoekenden. In de training leren werkzoekenden hun netwerk optimaal te benutten en is er aandacht voor sollicitatie- en presentatievaardigheden. Aanvullend organiseert UWV regionale bijeenkomsten om 55-plussers te inspireren bij hun zoektocht naar werk en werkgevers te stimuleren oudere werkzoekenden een kans te bieden.

Scholingsvoucher en plaatsingsfee

Intermediairs die een werkzoekende 55-plusser naar werk bemiddelen, kunnen onder voorwaarden een plaatsingsfee aanvragen. Deze kan oplopen tot maximaal € 1.500 voor een dienstverband van een jaar of langer. Ook zijn er scholingsvouchers beschikbaar waarmee werkzoekenden of werkgevers zelf trainingen of opleidingen kunnen (mee)financieren. De vouchers worden afgegeven onder voorwaarde dat de scholing de kans op een nieuwe baan vergroot of als er een getekende arbeidsovereenkomst is.  UWV vergoedt de scholing tot een bedrag van € 750.

Ouderenwerkloosheid

De werkloosheid onder ouderen neemt nog steeds toe. Het aantal werkloosheidsuitkeringen aan 55-plussers liep het afgelopen jaar op met 23.000 tot 102.000. 55-plussers met een WW-uitkering zijn gemiddeld 16 maanden zonder werk, bijna drie keer zo lang als werkzoekenden onder de 55.

Bron: Persbericht UWV

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief