Verzekeraars mogen straks herkeuringen aanvragen
Verzekeraars verwachten dat zij nog dit jaar de mogelijkheid krijgen om bij arbeidsongeschiktheid een herbeoordeling bij het UWV aan te vragen. Een convenant waarin dit geregeld wordt, is in de maak, zo bevestigt het Verbond van Verzekeraars in AM 7 van vandaag.
“Zo’n herbeoordeling is omkleed met de nodige warborgen en uiteraard moet de werkgever toestemming geven. Het gaat om een second opinion in specifieke situaties. Niet herkeuren om het herkeuren”, zegt Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Met de komst van zo’n convenant gaat een lang gekoesterde wens van verzekeraars in vervulling. “De WIA regelt dat het UWV ambtshalve en op verzoek van werkgever en werknemer tot herbeoordeling overgaat. De verzekeraar, die het financiële risico draagt, stond niet in dat rijtje. Daarmee had de verzekeraar geen grip op re-integratie, tenzij in samenspraak met de werkgever”, zegt Janthony Wielink, directeur Enkwest Opleiding & Advies.
Private verzekeraars zijn in veel gevallen risicodrager voor de eerste tien jaar van de WGA-uitkering. Deze uitkering is onderdeel van de WIA, bedoeld voor arbeidsongeschikten die nog wel tot arbeid begeleid kunnen worden. De werkgever kan kiezen voor zelf dragen van het risico (WGA eigen risico dragen) en verzekert dit risico vaak bij een verzekeraar. Deze mogelijkheid tot verzekeren zou een prikkel neerleggen bij verzekeraars om tot snellere en adequate re-integratie over te gaan. “De praktijk leert echter dat deze prikkel door verzekeraars niet rechtstreeks ingezet kan worden. Met als gevolg een stijgende uitkeringslast en hogere WGA-premies”, zegt Wielink. “Maar als de verzekeraar nu deze mogelijkheid tot herbeoordeling krijgt, is dat een grote stap in de goede richting”, meent hij.
Ondanks dat het waarschijnlijk nog dit jaar mogelijk wordt voor verzekeraars om herbeoordelingen aan te vragen, zijn er volgens Jorg Schuckmann, directeur Verzekeren bij detacheerder Talent&Pro, nog meer mogelijkheden om de schadelast op deze dossiers te beperken. “Wij zien dat verzekeraars nog veel kansen onbenut laten als het gaat om regres bij WGA ERD-, ZV- en WIA-verzekeringen. Verzekeraars zouden hun werkprocessen en hun polisvoorwaarden moeten aanscherpen en dan zijn er letterlijk miljoenen te besparen”, meent Schuckmann.
De bedragen die verzekeraars zouden kunnen verhalen, kunnen volgens hem oplopen tot € 50 mln per jaar. “Daar is dus nog een wereld te winnen, zeker in deze tijd waar veel inkomensverzekeraars verlies lijden op hun WGA-portefeuille.”
Bron: AMWeb