Werkend Nederland meldt zich vaker ziek

Uit een vandaag gepubliceerde analyse van 365 onder ruim 1 miljoen werknemers blijkt dat werkend Nederland 2013 is begonnen met een hoger verzuim dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2013 was het verzuim 5.1% in vergelijking met 4.8% in het eerste kwartaal van 2012. Werknemers meldden zich vaker ziek dan in het eerste kwartaal van 2012, maar de gemiddelde verzuimduur was korter. Dit duidt op meer kortdurend verzuim.

“Bij werknemers onder 35 jaar zien we dat verzuim 1-2 dagen korter duurt, maar bij 35-plussers was de verzuimduur gemiddeld een werkweek korter en bij 55-plussers zelfs 10 dagen”, aldus Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNed. Roelen herkent dit beeld wel: “Ik hoor bij veel bedrijven dat het verzuim de afgelopen maanden opvallend hoog was.” Als oorzaak wordt vaak ‘griep’ aangegeven. Normaal piekt verzuim door griep in november of februari, maar door het uitblijvende warme weer geven mensen nog steeds ‘griep’ als reden van verzuim.
“Kortdurend verzuim kan er ook op duiden dat werknemers dagen nodig hebben om bij te tanken en daarmee kan dit dus een teken van overbelasting zijn”, volgens Roelen. “We zagen in 2012 al een verdubbeling van verzuim door stressklachten en mogelijk zet die trend door. Voortdurende stressklachten op termijn leiden tot langdurig verzuim en daarom is het toch belangrijk om wel aandacht te besteden aan oorzaken van kort verzuim”.
Melden

Al eerder wees 365 op de noodzaak om kort frequent verzuim te registreren.  Door kortdurend verzuim niet te melden, mist een werkgever namelijk een belangrijk signaal. Het probleem van kortdurend verzuim zit in de herhaling. De frequentie van verzuim toont een patroon dat zich over de jaren herhaalt en in ongeveer 50% van de gevallen binnen vier jaar leidt tot langdurig verzuim. Registratie – en de aanpak – van het kortdurend verzuim is dan wel noodzakelijk om langdurige uitval te voorkomen.
Langdurig verzuim

In het eerste kwartaal van 2013 waren klachten van spieren en gewrichten verantwoordelijk voor 34% van het langdurig verzuim en andere lichamelijke ziekten voor 32%. Langdurig verzuim door stressklachten is in het eerste kwartaal van 2013 gestegen naar 33%, terwijl in het eerste kwartaal van 2012 nog 28% van het langdurig verzuim te wijten was aan stress. Zorgwekkend is dat de duur van verzuim door stressklachten langer is geworden, terwijl verzuim met lichamelijke klachten in het eerste kwartaal van 2013 korter duurde dan in 2012.

Bron: Persbericht

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief