Werkgever schikt vaker bij ontslag én geeft hogere vergoeding

Ontslagzaken worden sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht een half jaar geleden vaker geschikt. Ook worden regelmatig hogere vergoedingen betaald dan volgens de nieuwe wet wenselijk is. Dat zeggen kantonrechters en arbeidsrechtadvocaten tegen de NOS. 

Er wordt meer geschikt omdat werkgevers het liever niet op een rechtszaak laten aankomen. Ze moeten onder de nieuwe wet aan strengere eisen voldoen en zijn bang voor afwijzing, zegt Monetta Ulrici namens de commissie Arbeidsrecht van de Kring van kantonrechters.

“Werkgevers weten dat de werknemer, als ze wat meer bieden, sneller met het ontslag akkoord zal gaan. Dan lopen ze niet het risico dat de rechter het ontslag afwijst”, zegt Ulrici.

Met de stijging van het aantal schikkingen, nam ook het aantal ontslagafwijzingen door de rechter toe, zegt Ulrici, die kantonrechter is in de Amsterdam. “Als je kijkt naar de cijfers werd hier eerst 12 procent afgewezen, nu is dat 20 procent. Landelijk heeft men hetzelfde gevoel.” Het ontslagrecht is daarmee volgens Ulrici niet eenvoudiger geworden.

De Verenging van Arbeidsrechtadvocaten Nederland (VAAN) merkt ook dat er meer wordt geschikt en vaak ook meer wordt betaald. “Een werkgever wil het risico niet lopen dat hij straks toch verder moet met een werknemer, en een werknemer andersom vaak ook niet. Bovendien loopt de werknemer het risico op een lagere vergoeding als de rechter het ontslag toch goedkeurt.”

Het kabinet wilde met de wet Werk en zekerheid, die juli vorig jaar inging, het ontslagrecht juist eenvoudiger, sneller en goedkoper voor werkgevers maken.

Dossier

Er kwam een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro of een jaarsalaris. Daar staat tegenover dat werkgevers nu een uitgebreider dossier moeten hebben als ze iemand willen ontslaan.

Dat er toch hogere vergoedingen worden betaald, bevestigen de advocaten Pieter van den Brink (van Ten Holter Noordam) en Gerard Zuidgeest (La Gro Advocaten). “Ik zie dagelijks dat de oude kantonrechtersformule weer wordt gebruikt”, zegt Van den Brink. De kantonrechtersformule is afhankelijk van het aantal jaren dat iemand in dienst was en kon hoog uitvallen.

Ingewikkelder

Werkgeversvereniging AWVN denkt dat het over een paar jaar misschien beter is. “Er was ons een eenvoudiger ontslagrecht voorgespiegeld en dat is op dit moment zeker niet het geval, het is juist ingewikkelder geworden.”

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat het soms beter is als een werkgever en werknemer er samen uit komen. “Maar als er een heel alternatief circuit tot stand komt waardoor het systeem zelf niet werkt, dan is het een andere zaak.” Asscher zegt dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt en dat hij het een en ander zal aanscherpen als dat nodig is.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief