
8 dagen
Basisopleiding Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Word een BOA en draag bij aan een veilige samenleving.
Let op: Alleen beschikbaar als Incompany training.
Eerder cursisten hebben deze opleiding met een 8.2 beoordeeld
In het kort
Wil jij een actieve rol spelen in de veiligheid van onze samenleving? Als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) werk je mee aan de handhaving van de openbare orde en bestrijding van strafbare feiten. In slechts acht dagen bereidt de Basisopleiding BOA je voor op het officiële examen, zodat jij direct aan de slag kunt.
Tijdens deze opleiding leer je alles over opsporingsbevoegdheden, relevante wet- en regelgeving en effectieve gespreks- en benaderingstechnieken. Je krijgt praktische handvatten om overtredingen vast te stellen, processen-verbaal op te stellen en de juiste procedures te volgen.
Wat kun je na het volgen van de Basisopleiding Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)?
Na het succesvol afronden van de training ben je in staat om:
- Strafbare feiten te signaleren en adequaat te handelen binnen je bevoegdheden
- Op een professionele manier processen-verbaal en combi-bonnen op te maken
- Wettelijke bepalingen en juridische kaders correct toe te passen
- Doelgericht en daadkrachtig in gesprek te gaan met burgers
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die aan de slag wil als BOA en een bijdrage wil leveren aan de veiligheid in Nederland. Er is geen specifieke vooropleiding vereist.
Denk hierbij aan:
- Toekomstige BOA’s die het landelijke examen willen behalen
- Medewerkers van gemeenten of handhavingsinstanties die zich willen specialiseren
- Professionals in veiligheid en toezicht die hun bevoegdheden willen uitbreiden
Benieuwd of deze traning bij jou past? Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Programma
Benieuwd naar wat je te wachten staat? Hier is alvast een voorproefje van het programma.
01.
De rechtsstaat en jouw rol als BOA
Wat houdt de rechtsstaat in en welke plaats neem jij hierin in als BOA? Je leert over de werking van de rechterlijke organisatie en de taken en verantwoordelijkheden van opsporingsambtenaren binnen het strafrechtelijk systeem.
02.
Opsporingsbevoegdheden en procedures
Als BOA heb je opsporingsbevoegdheden, maar die zijn altijd beperkt tot een specifiek werkterrein. We behandelen de basisprincipes van het strafrecht en gaan in op de rechten van verdachten, de rol van de politie en de samenwerking met andere handhavingsinstanties.
03.
Verhoor- en gespreksvaardigheden
Hoe voer je een effectief gesprek met burgers, verdachten of getuigen? Je leert hoe je professionele gespreks- en benaderingstechnieken inzet, bijvoorbeeld bij het opvragen van informatie of het handhaven van de openbare orde. Daarnaast oefen je hoe je situaties de-escaleert en duidelijke instructies geeft.
04.
Dwangmiddelen en handhaving
In bepaalde situaties mag je als BOA dwangmiddelen gebruiken, zoals het staande houden van verdachten, het doorzoeken van tassen of het in beslag nemen van goederen. Je leert in welke situaties je dit mag toepassen en hoe je dit correct uitvoert binnen de wettelijke kaders.
05.
Proces-verbaal en de combi-bon
Een BOA legt bevindingen vast in een proces-verbaal of combi-bon. Dit moet juridisch correct en volledig zijn, zodat het standhoudt in een rechtszaak. Je leert hoe je processen-verbaal opmaakt en combi-bonnen uitschrijft volgens de BOA-normen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
06.
Praktijkgerichte training
Kennis is belangrijk, maar de praktijk is minstens zo essentieel. Tijdens de opleiding oefen je met realistische casussen en scenario’s, zodat je zelfverzekerd en goed voorbereid je BOA-examen ingaat.
Trainers uit de praktijk
Deze opleiding is klassikaal en online te volgen
SV Land verzorgt hybride traingen die het beste van twee werelden combineren: klassikaal en online lesgeven. Jij kiest of je naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of de les online volgt, vanaf je eigen werkplek.
Vanuit ons professionele, hybride trainingslokaal krijgen zowel online als klassikale cursisten dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.
Kleinschalige groepen
Met maximaal 16 personen per groep heb je altijd voldoende ruimte om vragen te stellen, antwoorden te geven en deel te nemen aan discussies. Of je nu achter je bureau zit of vanuit huis deelneemt: je maakt echt deel uit van de groep en krijgt de aandacht die je nodig hebt.
Examen
Na het volgen van de opleiding bij SV Land ben je volledig voorbereid op het landelijke BOA-examen. Dit examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte.
Behaal je beide onderdelen? Dan ontvang je het officiële getuigschrift Buitengewoon Opsporingsambtenaar van Exameninstelling Toezicht en Handhaving. Hiermee ben je klaar om als BOA aan de slag te gaan!
