Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 9.0 beoordeeld.

Algemeen

Financieel Medewerkers Uitkeringsadministratie zijn erg gewild bij gemeenten. De (beroeps)opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie leidt u op voor deze functie. Haal uw diploma bij SV Land in een opleiding van 8 dagen.

Er is een grote vraag naar Financieel Medewerkers Uitkeringsadministratie bij gemeenten. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing. Om deze reden is SV Land gestart met de Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie.

Doel

Na afloop van deze opleiding heeft u voldoende kennis om een goede start te maken op de afdeling Uitkeringsadministratie.

 • U heeft kennis van de verschillende soorten uitkeringen en de opbouw daarvan.
 • U bent in staat om de inkomsten en uitkeringen van cliënten te berekenen en te verwerken.
 • U heeft geleerd een uitkeringsdossier op een correcte wijze administratief te verwerken, heeft voldoende kennis opgedaan om Klantmanagers te ondersteunen bij inkomensgerelateerde zaken.
 • U weet het gemeentelijk beleid op het gebied van toeslagen en verlagingen toe te passen.

Doelgroep

De opleiding is ideaal voor startende medewerkers op een uitkeringsadministratie. Ook is de opleiding interessant als u een carrièreswitch overweegt.

Programma

 • Dag 1 – Participatiewet – algemeen
 • Dag 2 – Participatiewet – vaststellen recht bijstand
 • Dag 3 – Participatiewet – financiële situatie
 • Dag 4 – Participatiewet – verantwoordelijkheid en verplichtingen
 • Dag 5 – Participatiewet – berekening bijstandsnormen
 • Dag 6 – Participatiewet – lezen loonstroken
 • Dag 7 – Participatiewet – belastingen
 • Dag 8 – Participatiewet – administratie bijstand

Om de functie van Financieel Medewerker Uitkeringsinstantie goed te kunnen uitoefenen is basiskennis van de Participatiewet vereist. In deze opleiding gaat het niet niet om de Participatiewet als geheel, maar de onderdelen daaruit die voor de dagelijkse handelingen van een Financieel Medewerker Uitkeringsinstantie relevant zijn. Het gaat dus om specifieke vragen als: wat is een alleenstaande, wat is een gezamenlijke huishouding, wat is de kostendelersnorm, wie krijgt welke uitkering, wat verstaat men onder een eventuele krediethypotheek, wat is een bestuurlijke boete, hoe hoog is deze boete en wanneer wordt de uitkering afgestemd.

Bekijk het detailprogramma (PDF)

Trainer

De opleiding wordt verzorgd door een ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer brengt u op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij.

Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de training nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet.

Diploma

U kunt na afloop van de opleiding een examen afleggen. Bij het behalen van het examen ontvangt u een diploma tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie.

In-company

De Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie kan in-company worden gegeven.
Een in-company training brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
 • Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
 • Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een in-company traject al snel financieel aantrekkelijk.

Bij de samenstelling van de in-company groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

Interesse? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

9.0
Eerdere cursisten hebben deze opleiding beoordeeld
Inhoud
9.0
Materiaal
9.3
Trainer
8.2