Incompany Training Participatiewet in balans compleet (1 dag)
Algemeen
Bestaanszekerheid. Menselijke maat. Goede dienstverlening aan inwoners. Vertrouwen in de burger. Proactieve dienstverlening. Het zijn allemaal begrippen die van belang zijn voor uitvoerders in de lokale sociale zekerheid. In de training wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het wetsvoorstel Participatiewet in balans dat in juni 2024 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit wetsvoorstel gaat leiden tot een andere insteek (meer menselijke maat, ruimte voor maatwerk in de uitvoering, betere aansluiting van verplichtingen op de (on)mogelijkheden van mensen in de bijstand) en tot ongeveer 20 inhoudelijke wijzigingen in de Participatiewet.
Maar ook kijken we naar de Wet Handhaving Sociale Zekerheid. Deze wet gaat leiden tot nieuwe landelijke regels over (het opleggen van) boeten en maatregelen in het hele sociale zekerheidsdomein. Daarnaast wordt toegelicht wat de Wet proactieve dienstverlening inhoudt. Hiermee beoogt de regering om gemeenten, het UWV en de SVB actief contact op te laten nemen met inwoners, zodat zij gewezen kunnen worden op wetten en regelingen waar zijn mogelijk recht op hebben.
Als het gaat om de handelwijze van bestuursorganen, zoals bijvoorbeeld de gemeente, zijn er veel ontwikkelingen. Het evenredigheidsbeginsel is in korte tijd door uitspraken van rechters belangrijker geworden in de uitvoeringspraktijk. Maar er gaat meer veranderen in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De komst van de Wet versterking waarborgfunctie Awb geeft bestuursorganen de verplichting om zich dienstbaar op te stellen bij de uitvoering van hun taken en vereist een begrijpelijke motivering van besluiten.
Doelgroep
Deze training richt zich op klantmanagers, kwaliteitsmedewerkers, beleidsmedewerkers en teammanagers die werkzaam zijn binnen de uitvoering van de Participatiewet. In een dag ben je op de hoogte van de ontwikkelingen op het terrein van de Participatiewet en andere aanstaande wetswijzigingen die gevolgen hebben voor de uitvoering van de Participatiewet.
Programma
In de training Participatiewet in balans compleet worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:
Participatiewet in balans:
- Aanleiding voor en doelen van Participatiewet in balans
- Problematiek van de huidige Participatiewet (complex ingerichte bestaanszekerheid, een als beperkt ervaren ondersteuning, disproportioneel sanctieregime)
- Voorgestelde wijzigingen:
– Harmonisatie bijstandsnorm 18-21 jaar
– Vrijlating van giften
– Afschaffen resterende vermogensvrijlating
– Maatwerk bij 4 weken zoektijd < 27 jaar
– Meer mogelijkheden bijstand met terugwerkende kracht
– Andere bijstandsnorm gehuwde met niet-rechthebbende partner
– Andere bijstandsnorm alleenstaande ouder zonder ALO-kop
– Onmiddellijk indienen aanvraag
– Bijverdienregeling i.p.v. inkomstenvrijlating
– Gelijkstelling diverse aanvragen
– Versoepelen aanvraagprocedure
– Automatisch verrekenen van inkomsten
– Invoering bufferbudget
– Generieke participatieplicht
– Maatschappelijke participatie
– Maatregelenbeleid
– Meer ruimte voor mantelzorg - Vervolg: naar een fundamentele herziening van de Participatiewet
- Versterken van de vakkundigheid van de uitvoeringOverige ontwikkelingen:
- Wet Handhaving Sociale Zekerheid
– Passend handhaven
– Nieuwe regels over de boete
– Loslaten van een knellend onevenredig hard maatregelenregime - Wet proactieve dienstverlening
– Doel: tegengaan van niet-gebruik van sociale voorzieningen
– Gevolgen voor gemeenten, UWV, SVB en inwoners - Wet versterking waarborgfunctie Awb
– Dienstbaarheidsbeginsel
– Evenredigheidsbeginsel
– Begrijpelijk motiveren van besluiten
– Verschoonbare termijnoverschrijding bij bezwaarprocedures
– Voorkomen van onnodige procedures
Werkvorm
De training wordt op een interactieve manier uitgevoerd: informatie wordt gegeven over de wetswijzigingen, discussie vindt plaats over de gevolgen voor de inwoner en voor de uitvoering, er worden opdrachten gemaakt. Inzicht krijgen in de aanstaande wijzigingen staat centraal. Deelnemers krijgen documentatie uitgereikt, o.a. een Powerpoint-presentatie, wetteksten en vragen/opdrachten.
Trainer
De training wordt verzorgd door een docent met jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de Participatiewet. Deze expert heeft in de praktijk bewezen inzicht in zowel de wetgeving als de toepassing ervan binnen het Sociaal Domein. Met zijn/haar praktijkgerichte aanpak en uitgebreide expertise zorgt de docent ervoor dat je de stof niet alleen begrijpt, maar ook direct kunt toepassen in je dagelijkse werk.