Masterclass Actualiteiten Participatiewet 2018

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 8.6 beoordeeld.

Algemeen

Vorig jaar is een nieuw kabinet van start gegaan. Het Regeerakkoord ‘Werken aan vertrouwen’ laat zien wat de plannen van dit kabinet zijn. In onze Masterclass Actualiteiten Participatiewet 2018 besteden we aandacht aan de beoogde invoering van de loondispensatie, de verbetering van de uitvoering van de Wet taaleis en de wens van het kabinet om afspraken met gemeenten te maken over de tegenprestatie.

Maar er zijn meer actualiteiten en ontwikkelingen. Denk aan de experimenten die momenteel in verschillende gemeenten lopen. En aan de daling die gemeenten in het afgelopen jaar hebben gerealiseerd in het aantal uitkeringen. Dit gebeurde voor het eerst sinds 2008. Een duidelijk signaal dat de crisis achter ons ligt.

Behalve deze ontwikkelingen worden tijdens de Masterclass wijzigingen in wet- en regelgeving besproken. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar het leven-lang-leren-krediet en naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Voor de uitvoering is de Regeling uitzondering inlichtingenplicht van belang. Deze regeling bepaalt dat in een aantal gevallen het melden van wijzigingen bij Burgerzaken ertoe leidt dat ook aan de inlichtingenplicht voor de Participatiewet is voldaan.

Alle ontwikkelingen, actualiteiten en wijzigingen komen tijdens de Masterclass in een dag in vogelvlucht voorbij. Aan het einde van de dag kijken we naar de belangrijkste jurisprudentie van het afgelopen jaar.

De Masterclass Actualiteiten Participatiewet 2018 brengt de professional binnen de gemeentelijke sociale zekerheid in een dag weer op de hoogte van alle ontwikkelingen op het vakgebied. Kortom: een boeiende en leerzame dag: een aanrader!

Doel

Na afloop van de training is de cursist op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de beleidsterreinen en de wetswijzigingen met betrekking tot de Participatiewet.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die met de uitvoering van de Participatiewet te maken heeft.

Actualiteiten en ontwikkelingen

• Eindelijk daling van het aantal bijstandsuitkeringen
  • Regeerakkoord ‘Werken aan vertrouwen’
    • Van loonkostensubsidie naar loondispensatie
    • Beter uitvoeren van de Wet taaleis
    • Afspraken maken over de tegenprestatie
  • Experimenten Participatiewet
  • Geschilbeslechting in het sociaal domein
  • Maatregel vrijlating gedetineerden
  • Rapport Handhaving arbeidsverplichtingen
  • Monitor mislopen ALO-kop

Wetswijzigingen 2017 en wetsvoorstellen

• Beëindiging i.v.m. deelname aan een terroristische organisatie
  • Participatieverklaring
  • Levenslanglerenkrediet
  • Breed moratorium
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
  • Verplichten van beschut werk
  • Vrijwilligerskostenvergoeding in de bijstand
  • Regeling uitzondering inlichtingenplicht
  • Wet verdringingstoets

Jurisprudentie

• Gezamenlijke huishouding
  • Afstemming
  • Verrichten van onderzoek
  • Zich onttrekken aan detentie

In-company

De training kan ook in-company worden gegeven. Bij alle trainingen is het mogelijk om maatwerk te leveren en onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond te plaatsen of aan het trainingsprogramma toe te voegen.