Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 9.0 beoordeeld.

Samenvatting

Financieel Medewerkers Uitkeringsadministratie zijn erg gewild bij gemeenten. De (beroeps)opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie leidt u op voor deze functie. Haal uw diploma bij SV Land in een opleiding van 9 dagen.

Er is een grote vraag naar Financieel Medewerkers Uitkeringsadministratie bij gemeenten. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing. Om deze reden is SV Land gestart met de Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie.

Doel

Na afloop van deze opleiding heeft u voldoende kennis om een goede start te maken op de afdeling Uitkeringsadministratie.

 • U heeft kennis van de verschillende soorten uitkeringen en de opbouw daarvan.
 • U bent in staat om de inkomsten en uitkeringen van cliënten te berekenen en te verwerken.
 • U heeft geleerd een uitkeringsdossier op een correcte wijze administratief te verwerken, heeft voldoende kennis opgedaan om Klantmanagers te ondersteunen bij inkomensgerelateerde zaken.
 • U weet het gemeentelijk beleid op het gebied van toeslagen en verlagingen toe te passen.

Doelgroep

De opleiding is ideaal voor startende medewerkers op een uitkeringsadministratie. Ook is de opleiding interessant als u een carrièreswitch overweegt.

Programma

 • Dag 1 – Hoe werkt de gemeente?
  Hoe ziet een gemeentelijke organisatie eruit? Wat zijn de verschillende rollen binnen de organisatie, burgemeester, de Raad, het college en de gemeentesecretaris? Wat betekent dat voor mij om te werken in een politiek bestuurlijke omgeving?
 • Dag 2 – Participatiewet – algemeen
 • Dag 3 – Participatiewet – vaststellen recht bijstand
 • Dag 4 – Participatiewet – financiële situatie
 • Dag 5 – Participatiewet – verantwoordelijkheid en verplichtingen
 • Dag 6 – Participatiewet – berekening bijstandsnormen
 • Dag 7 – Participatiewet – lezen loonstroken
 • Dag 8 – Participatiewet – belastingen
 • Dag 9 – Participatiewet – administratie bijstand

  Om de functie van Financieel Medewerker Uitkeringsinstantie goed te kunnen uitoefenen is basiskennis van de Participatiewet vereist. In deze opleiding gaat het niet niet om de Participatiewet als geheel, maar de onderdelen daaruit die voor de dagelijkse handelingen van een Financieel Medewerker Uitkeringsinstantie relevant zijn. Het gaat dus om specifieke vragen als: wat is een alleenstaande, wat is een gezamenlijke huishouding, wat is de kostendelersnorm, wie krijgt welke uitkering, wat verstaat men onder een eventuele krediethypotheek, wat is een bestuurlijke boete, hoe hoog is deze boete en wanneer wordt de uitkering afgestemd.

Bekijk het detailprograma (PDF)

Diploma

Na het afronden van de Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie ontvangt u een Certificaat van Deelname.

U kunt na afloop ook een examen afleggen. Bij het behalen van het examen ontvangt u een diploma tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie.

Trainer

De cursus wordt verzorgd door een zeer ervaren trainer, die ook in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer combineert op een prettige wijze de theorie en de daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk.

Deze combinatie tussen theorie en praktijk zorgt ervoor dat de cursus nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet in de Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie.

In-company

Het is mogelijk om de Opleiding tot Financieel Medewerker Uitkeringsadministratie ook in-company aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat de cursus meer op maat aangeboden kan worden. Onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie kunnen op de voorgrond geplaatst worden of extra aan de cursus toegevoegd worden.

Bij de samenstelling van de in-company groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers.

9.0
Eerdere cursisten hebben deze opleiding beoordeeld
Inhoud
9.0
Materiaal
9.3
Trainer
8.2
Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief