Verzuimkostenbeheersing Onderwijs

Veel scholen en onderwijsinstellingen in Nederland lijden onder hoge verzuimcijfers*. Bijna 1 op de 5 medewerkers heeft last van stress- of burn-outklachten. Het verzuimpercentage in het onderwijs is met 5,5-6% bijna een procentpunt hoger dan gemiddeld in Nederland.

Deze situatie brengt scholen en onderwijsinstellingen in grote problemen. Doordat zoveel medewerkers ziek thuis zitten loopt de werkdruk steeds verder op, drukken de verzuimkosten zwaar op de begroting en komt de kwaliteit van het onderwijs uiteindelijk zelfs in gevaar.

SV Land helpt scholen en onderwijsinstellingen Regie op Verzuim te voeren. Onze verzuimexperts helpen financiële afdelingen en Human Resource-professionals om verzuim onder controle te krijgen en (soms met terugwerkende kracht) te besparen op verzuimkosten. Wij bieden onze hulp met zes verschillende diensten.

 • Besparingsonderzoek Sociale Zekerheid

  Tot 2017 bestonden er tientallen regelingen waarmee werkgevers konden besparen op loonkosten. De meeste van deze regelingen waren grotendeels onbekend bij HR-afdelingen en financiële professionals en werden daarom onvoldoende benut.

  Onze experts onderzoeken van welke regelingen u met terugwerkende kracht gebruik kunt maken en welke regelingen ook nu nog op uw organisatie van toepassing zijn. Hiermee kunt u waarschijnlijk tienduizenden euro’s besparen. Wij bieden u deze dienst daarom no-cure-no-pay aan.

 • Verzuimtrainingen

  Verzuimreductie wordt steeds vaker neergelegd bij teammanagers en afdelingsdirecteuren. Juist zij staan dicht bij de zieke werknemer en kunnen met hem of haar in gesprek gaan. Maar welke vragen mogen zij stellen, hoe kunnen zij de bedrijfsarts op effectieve wijze inzetten enen hoe kunnen zij ervoor zorgen dat verzuim voorkomen wordt?

  Wij trainen uw personeel (incompany). Deze trainingen zijn altijd op maat, afgestemd op uw specifieke vragen en uitdagingen.

 • Casemanagement WGA

  Onze experts bekijken uw WGA-dossiers en kijken welke medewerkers in aanmerking kunnen komen voor herbeoordeling van hun arbeidsgeschiktheid. Wij bekijken verzuim niet alleen door de ogen van de bedrijfsarts, maar ook door de ogen van een juridisch adviseur en de arbeidsdeskundige.

  Zodoende slagen wij erin om een deel van uw werknemers terug te laten keren naar de werkvloer en anderen in aanmerking te laten komen voor een IVA-uitkering . Dat scheelt u tienduizenden euro’s per jaar en helpt u om de verzuimkosten in uw organisatie onder controle te krijgen. Meer over Casemanagement WGA

SV Land slaagde erin om bij een groot ROC in het westen van het land een besparing op WGA-lasten te realiseren van 650.000 euro in één jaar.
Lees de casus
 • Interim verzuimspecialisten

  Heeft u onvoldoende personeel of onvoldoende geschoold of ervaren personeel voor het reduceren van verzuimkosten of het voeren van regie op verzuim? U kunt onze verzuimprofessionals inhuren. Zij helpen u de eventuele achterstanden weg te werken.

  Detachering is bij SV Land altijd maatwerk. Onze inzet is dat wij u op die punten willen ondersteunen waar u zelf de kennis of capaciteit niet voor in huis hebt. Daarnaast maken verzuimprofessionals van SV Land zich op termijn overbodig door uw eigen personeel te inspireren door kennisoverdracht. Het doel is dat u na tijdelijke inhuur zelf de regie over verzuim weer in eigen hand kunt nemen. Kijk hier voor meer informatie.

 • Verzuimadvies voor eigenrisicodragers WGA

  De meeste grote scholen en onderwijsinstellingen zijn eigenrisicodrager. Zij betalen premie aan een commerciële verzekeraar en moeten het risico afdekken met een garantsteller.

  SV land onderzoekt de opties voor u en voorziet u van financieel advies. Daarbij is het belangrijk op te merken dat SV Land als adviespartij onafhankelijk is en geen financiële belangen heeft in welke verzekeringsmaatschappij dan ook.

 • Arbeidsdeskundig onderzoek

  Wordt een werknemer voor een bepaald percentage arbeids(on)geschikt verklaard door de bedrijfsarts van uw arbodienst? Dan kunt u een juridische professional van SV Land inhuren voor een advies. In onze arbeidsdeskundige onderzoeken kijken wij of uw zieke medewerker geheel of gedeeltelijk terug kan keren in zijn of haar huidige functie en of deze functie wellicht aangepast moet worden. Onze arbeidsdeskundige onderzoeken spitsen zich toe op de mogelijkheden van uw medewerker. Meer over arbeidsdeskundige onderzoeken.

Waar beginnen?

Hebt u het verzuim in uw organisatie niet volledig onder controle, of ontbreekt het in uw organisatie aan specifieke kennis van verzuim(kosten)reductie? Dan adviseren wij u te beginnen bij een verzuimanalyse. Voor een vast bedrag brengen wij uw specifieke situatie in kaart en adviseren u over de te nemen stappen.

Neem contact op met Charlotte van Leeuwen, directeur SV Land op het telefoonnummer 079-3634400 om de mogelijkheden voor uw school of onderwijsinstelling te bespreken.

*Landelijke cijfers over Verzuim van onderwijspersoneel 2018


Enquête “Verzuim in het Onderwijs”

SV Land wil graag weten hoe scholen en onderwijsinstellingen in Nederland verzuim bestrijden. Bent u werkzaam in het Onderwijs? Doe mee aan onze enquete! (10 vragen, 5 min.)

Start de vragenlijst  Resultaten t/m juni 2020