21 zoekresultaten voor: binnenlandsbestuur

Kennisbank

Amsterdams experiment met de bijstand. Werkt het?

Amsterdam probeert de arbeidsparticipatie van bijstandsgerechtigden te vergroten. Een experiment ondersteunt het streven naar sociale rechtvaardigheid. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam zien echter dat de weerbarstige praktijk en het hardvochtige systeem obstakels vormen. In 1965 werd in Nederland de Algemene bijstandswet (Abw) ingevoerd door toenmalig minister Marga Klompé. Bijstand werd een recht dat mensen…

‘Verdere decentralisatie is onontkoombaar’

Het binnenlandse bestuur is beter af bij verdere decentralisatie. Gemeenten moeten geheel verantwoordelijk worden gemaakt voor het sociaal domein. ZIj moeten ook een grotere vinger in de pap krijgen op economisch terrein. Dat betoogt WRR-lid Peter van Lieshout in een essay in Binnenlands Bestuur.

“Gemeenten hebben te weinig invloed op Wmo-beleid”

Gemeenten krijgen over hun gevoerde Wmo-beleid de volle laag van de FNV. ‘Gemeenten moeten ophouden met de doorgeslagen bezuinigingen, zodat nóg meer faillissementen voorkomen kunnen worden’, stelt de bond. Hij heeft de noodklok geluid, nadat opnieuw twee thuiszorginstellingen failliet zijn verklaard. Geld is er wel, meent de FNV, gezien de overschotten die gemeenten op hun Wmo-budget hebben. Gemeentekoepel VNG verwerpt de beschuldigingen. Dat was gisteren bij Binnenlands Bestuur te lezen. De opvattingen van de FNV nodigen uit om hierop te reageren.

Utrecht wil minste werklozen in 2018

De gemeente Utrecht wil in 2018 de laagste werkloosheid van Nederland hebben. Sociaal ondernemerschap, vaak in de vorm van startups, moet dat mede bewerkstelligen. Dat zei wethouder Victor Everhardt donderdag tijdens de Social Enterprise Day.

Intensief contact met uitkeringsgerechtigden zorgt voor daling bestand

Persoonlijk contact versnelt uitstroom bij sociale diensten en vermindert fraude. Hoogleraar Menno Fenger, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt deze stelling samen met SV Land  bij de ISD Brabantse Wal. Vanaf november 2014 werken de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen volgens de FIP-methode van Fenger. Het concept grijpt terug naar het verleden…

Gemeente zet payroller op structurele klussen

Werknemers niet rechtstreeks in dienst nemen, maar via een payrollbureau. Veel gemeenten verkiezen in onzekere tijden deze flexibele constructie. Tweedeling is volgens de vakbonden het gevolg.

Meer doen met garantiebanen

Al te snel belanden Wajongers bij de gemeentelijke groenvoorziening of de schoonmaak. Een pilot in Wijchen leert hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs beleidsbedewerkers werk uit handen kunnen nemen.

Veel meer Rotterdammers uit bijstand

Afgelopen jaar hebben ruim 2400 bijstandsgerechtigden in Rotterdam werk gevonden. Dat zijn er meer dan in 2013. Toen verlieten nog ruim 1700 mensen de bijstand omdat ze weer een baan hadden gevonden.

Doelgroep voor garantiebanen toch uitgebreid

Ook hoger opgeleiden kunnen straks in aanmerking komen voor de 125.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten die zijn aangekondigd. Mocht blijken dat dat tot verdringing van lager opgeleiden leidt, dan wordt het aantal banen uitgebreid.

Quotumwet slecht nieuws voor bijstandsgerechtigden

Op de website van Binnenlands Bestuur is een opiniestuk gepubliceerd van Sjaak Koehler, Adviseur bij SV Land. Hij schrijft over de nadelige gevolgen van de Quotumwet voor bijstandsgerechtigden en stelt voor om de doelgroepomschrijving van het quotum uit te breiden. Maandag 8 december 2014 vergadert de Tweede Kamer over de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten….