Preventief verzuimbeleid: voorkomen is beter dan genezen

Verzuim kost bedrijven en organisaties in Nederland dagelijks tienduizenden euro’s. Een flinke kostenpost die zwaar op de begroting kan drukken. SV Land helpt werkgevers grip op verzuim te krijgen met preventief verzuimbeleid.

Ziek worden overkomt je, verzuim is echter vaak een keuze. Wanneer een werknemer opbelt om te zich ziek te melden kan dat veel verschillende oorzaken hebben. En steeds vaker is er meer aan de hand dan een griepje onder de leden. Goed preventief verzuimbeleid richt zich op de werkelijke redenen van verzuim.

  • De privésituatie kan voor een werknemer een reden zijn om zich ziek te melden. Relatieproblemen, problemen met kinderen, financiële problemen, heftige veranderingen in de thuissituatie: het zijn allemaal oorzaken voor verzuimmelding.
  • Ook in de werksituatie kan van alles mis gaan, wat feitelijk niet onder verzuim valt: denk aan arbeidsconflicten, niet vervulde salarisverwachtingen of ongeschiktheid voor de job

Wat niet helpt is dat veel bedrijven langdurig verzuim standaard laten beoordelen door een bedrijfsarts. Deze zal altijd een medische “sticker” plakken op uw werknemer, ook al is er feitelijk iets anders aan de hand.

Hoe SV Land kan helpen

SV Land helpt werkgevers om een Adviseur Inzetbaarheid in te zetten die door goede procedures en het betrekken van de juiste personen in uw bedrijf uw verzuimpercentage sterk kan terugdringen.

Samen met andere verzuimspecialisten (arbeidsdeskundigen, casemanagers, juristen) kan hij of zij u helpen om direct orde op zaken te stellen. Het doel is daarbij dat zij zichzelf zo snel mogelijk terugverdienen en bovendien uw eigen HR-personeel opleiden en trainen.

Onze specialisten hebben het doel zichzelf zo snel mogelijk terug te verdienen en bovendien uw eigen HR-personeel op te leiden en te trainen.

Preventief verzuimbeleid draait volgens SV Land op twee pijlers:

  • Het voorkomen van verzuim door een goede, gezonde werksfeer waarin problemen en zorgen gemeld en besproken kunnen worden.
  • Het voorkomen van verzuim door de werkelijke oorzaken van verzuim te achterhalen en het beestje bij de juiste naam te noemen.

Wat levert preventief verzuimbeleid u als werkgever op?

Werkgevers die proactief investeren in verzuim, nog voordat de werkgever zich ziek meldt betalen een stuk minder aan verzuimkosten. Een besparing waarmee preventief verzuimbeleid zich altijd terugverdiend.

Wilt u weten hoeveel u precies kunt besparen op verzuim? Begin dan met het aanvragen van een no cure no pay besparingsonderzoek door de specialisten van SV Land. Wij helpen u om in korte tijd in kaar te brengen waar de pijnpunten van uw verzuimbeleid liggen en rekenen u voor hoe groot de potentiële besparing is.

Vraag aan

Preventief verzuimbeleid en directe besparing

Preventief verzuimbeleid levert een besparing op die gelijk start en geld voor de lange termijn. Echter: er zijn tal van redenen waarom u als werkgever in de afgelopen jaren wellicht te veel betaald kan hebben voor verzuim.

Het goede nieuws is: tot op zekere hoogte zijn deze kosten terug te krijgen. Dit levert u dus niet alleen een toekomstige besparing op, maar ook een directe besparing met terugwerkende kracht. Vraag onze specialisten om meer informatie! Wij helpen u graag.

Over SV Land

SV Land wil de sociale zekerheid in Nederland beter maken én betaalbaar houden. Dat doen we door bedrijven en overheid te helpen met het ontwikkelen, toepassen en delen van kennis over sociale zekerheid en verzuim.

Preventief verzuimbeleid voorkomt zowel dat u als werkgever onnodig kosten maakt voor werkgevers die niet werkelijk ziek zijn als ook dat de staat der Nederlanden meebetaald aan onnodig verzuim. Zo houden we Nederland gezond! Meer over SV Land