Besparen als eigenrisicodragende werkgever, is dat mogelijk?

Regelmatig kom ik, als adviseur sociale zekerheid, berichten tegen met betrekking tot eigenrisicodragen WGA. Meestal gaan die berichten over de voordelen van het eigenrisicodragen. Het voornaamste voordeel is dat een eigenrisicodragende werkgever meer aan het stuur zit en daardoor invloed kan uitoefenen op de kosten van de WGA. Vaak wordt er een situatie geschetst van een dossier waarbij het is gelukt om een WGA uitkering om te zetten naar een IVA uitkering. Of de situatie van een langlopende rechtszaak waarbij het uiteindelijk toch gelukt is om het gelijk te krijgen. Dat scheelt de werkgever en/of diens verzekeraar een hoop geld.

Terughoudend

Het klopt dat een eigenrisicodragende werkgever meer invloed kan uitoefenen en de gegeven situaties zijn vaak die met de beste uitkomsten. Vaak blijkt dat de reactie van een werkgever terughoudend is, met als concrete reacties; ‘ja, maar dat zijn uitzonderingen’ of ‘dat soort gevallen hebben wij niet’. Vaak niet wetend welke situaties er zich nog meer voor kunnen doen. Juist daarvoor biedt SV Land uitkomst met haar kennis met betrekking tot eigenrisicodragen WGA.

Wij hebben zojuist het eerste kwartaal afgesloten en graag delen wij enkele algemene cijfers om te verduidelijken hoe groot de invloed van een werkgever zou kunnen zijn.

Enorme kostenbesparing

In het eerste kwartaal van 2019 heeft SV Land voor haar opdrachtgevers 80 uitkeringen omgezet van een WGA naar een IVA-uitkering, 16 uitkeringen zijn beëindigd omdat de arbeidsongeschiktheid is verlaagd tot onder de 35% en bij nog eens 27 uitkeringen is de mate van arbeidsongeschiktheid verlaagd. Ongezegd hoeft te blijven dat de kostenbesparing voor opdrachtgevers enorm is geweest, hierbij gaat het om een bedrag dat in de miljoenen loopt.

Dat bedrag wordt nog eens vergroot als wij bovenstaande ervaringscijfers extrapoleren naar een heel jaar. We zouden dan praten over 320 IVA uitkeringen, 64 uitkeringen beëindigd en 108 uitkeringen waarbij de arbeidsongeschiktheid is verlaagd.

Schokkend

Het meest schokkende feit is dat 80% van deze besparingen voort komt uit bezwaar- en beroepszaken, fouten die liggen bij het UWV. Dit toont twee dingen aan; ten eerste hoe belangrijk het is om te beschikken over goed WGA-casemanagement inclusief bezwaar en beroep. Ten tweede dat ook een niet eigenrisicodragende werkgever enorme invloed kan uitoefenen op de WGA kosten die er worden betaald. Ook als niet eigenrisicodragende werkgever ben je immers belanghebbende en kun je bezwaar maken tegen een WGA beslissing.

Ed Dokter
edokter@svland.nl
Adviseur Sociale Zekerheid