Banen voor werkloze Amsterdammers

Vanaf 1 oktober start de gemeente Amsterdam met de werkbrigade. Werkloze Amsterdammers die nu eigenlijk nauwelijks kans hebben werk te vinden, kunnen in de werkbrigade een baan voor maximaal twee jaar krijgen. De werkbrigade gaat werk doen dat anders was blijven liggen, zoals het extra opknappen en opruimen van buurten, of bijvoorbeeld het verkeer regelen bij onderhoudsprojecten. De eerste dertien Amsterdammers tekenen maandag een contract.

De werkbrigade heeft als doel om mensen die nu geen echte kans op werk maken, een baan te bieden. Mensen krijgen een contract voor maximaal twee jaar en verdienen minimaal het minimumloon, betaald door de gemeente. Dat zorgt ervoor dat mensen genoeg kunnen verdienen om geen uitkering meer nodig te hebben.

De gemeente doet dit omdat het belangrijk is om ook mensen die het heel moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een kans te geven. Een baan zorgt niet alleen voor salaris, en daardoor wat meer geld. Werk geeft mensen ook waardigheid. Op deze manier krijgen de deelnemers weer het gevoel dat zij mee doen in de maatschappij en de stad profiteert mee van hun werk. De werkbrigade is onder meer bedoeld voor mensen die al heel lang werkloos zijn en sommige statushouders.

Het plan van een werkbrigade waarbij mensen in een echte baan werkervaring opdoen en tegelijkertijd zwakke wijken in de stad een opknapbeurt krijgen, is een onderdeel van het vernieuwde coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam.