‘De Krom liegt over werkplaatsen’

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer verkeerde cijfers gepresenteerd over het aan het werk helpen van gehandicapten.  Dat stelt de Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) voorafgaand aan de G4-bijeenkomst Werken naar Vermogen die dinsdagmiddag in Den Haag plaatsvindt. De Krom stelde vrijdag in een nota dat Den Haag slechts 16 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een sociale werkplaats in een ‘gewone’ baan aan de slag krijgt.

Maar wethouder Kool heeft dit laten narekenen en de cijfers kloppen niet. Volgens hem is het ”zeker 35 procent’’. Hij stelt dat De Krom ”zijn huiswerk opnieuw moet doen’’.  Volgens de Haagse wethouder ”maakt een kat in het nauw rare sprongen. De systematiek achter de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) klopt wel. Maar de bijpassende financiering klopt voor geen meter.’’

Het doel van de wet is uitkeringsgerechtigden en gehandicapten meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. De gemeenten zelf hebben echter veel kritiek op deze aanpak omdat ze te veel op hun budget gekort zouden worden. De WWNV is ook een van de belangrijkste redenen waarom de VNG en de gemeenten het bestuursakkoord niet willen tekenen.