150 extra handhavers bij UWV

Uitkeringsinstantie UWV zet dit jaar 150 extra handhavers in om te controleren of werklozen aan hun verplichtingen voldoen. Daartoe heeft het UWV extra geld gekregen van het ministerie. Vooral in de eerste 3 maanden van werkloosheid blijkt die controle noodzakelijk, zegt UWV-directeur André Timmermans. In die periode is er nog geen fysiek contact met de werklozen, maar worden zij wel geacht ‘gemiddeld 4 activiteiten per maand’ te ondernemen om nieuw werk te vinden. De controleurs gaan vooral de digitale werkmappen van werklozen controleren. Om indien nodig, “iemand een trap onder de kont te geven”, aldus UWV-directeur André Timmermans.

Recordaantal uitkeringen

Maandag maakte het UWV bekend dat het aantal toegekende WW-uitkeringen vorig jaar is gestegen naar 613.200, een record. “Het was een zwart jaar voor de arbeidsmarkt”, aldus bestuursvoorzitter Bruno Bruins. Het aantal WW-uitkeringen steeg met 22 procent.

Opvallend daarbij was dat het aantal sancties met ruim 44 procent steeg tot 90.300. Het gaat om mensen die onvoldoende activiteit ondernemen om een nieuwe baan te vinden. “Het gaat veelal om mensen die niet genoeg doen”, zegt Timmermans. “Maar ook om mensen die verdiensten hebben verzwegen. We waarschuwen een keer, daarna wordt er op de uitkering gekort”, aldus Timmermans. De 150 extra controleurs die binnenkort aan de slag gaan moeten de mazen in het net nog verder verkleinen, zegt de UWV-baas.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief