
Handhaving van de Wet DBA: is werken via detachering de oplossing?
Geschreven door Rik Bovenberg en Bartina Venderbos
Jurist en Manager Verzuim
SV Land
In 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) ingevoerd om de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en de zelfstandige opdrachtnemer te verduidelijken en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar heeft de invoering van de wet DBA ook de nodige verduidelijking voor opdrachtgevers bewerkstelligt?
Goedbedoelde wetgeving die leidt tot onzekerheid
De Wet DBA vereist dat opdrachtgevers en zzp’ers hun samenwerking vastleggen in modelovereenkomsten om aan te tonen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Hoewel dit overzichtelijk klinkt, zal dit niet altijd overeenkomen met hoe daar in de praktijk uitvoering aan wordt gegeven en daardoor alsnog sprake kunnen zijn van schijnzelfstandigheid. In dat kader is het bij de invoering van een wet ook nodig dat er controle en handhaving plaatsvindt. Tot 1 januari 2025 was er met betrekking tot de wet DBA sprake van een handhavingsmoratorium, wat inhield dat er geen controle en handhaving plaatsvond.
Door het vervallen van het handhavingsmoratorium weten werkgevers niet zo goed waar ze aan toe zijn wanneer zij met zzp’ers werken. Er ontstaat een klimaat van onzekerheid waarin werkgevers zzp’ers wegduwen en vermijden. Bedrijven die daadwerkelijk behoefte hebben aan flexibel inzetbare specialisten durven geen zelfstandigen meer in te huren omdat er onzekerheid heerst. In plaats van een duidelijke en eerlijke afbakening tussen werknemer en zelfstandige te creëren, heeft de wet geleid tot een sfeer van juridische onzekerheid.
De Wet DBA is een voorbeeld van goedbedoelde regelgeving die in de praktijk tot onzekerheid heeft geleid. Bedrijven worden mogelijk geconfronteerd met controle en handhaving op basis van complexe regelgeving, met als gevolg dat zij in een kramp schieten. Deze krampachtige beweging is in veel gevallen niet nodig. Het gevolg daarvan is wel dat bedrijven zichzelf kunnen belemmeren, terwijl de behoefte aan flexibele (tijdelijke) inzet van specialisten blijft bestaan.
Werken via detachering dé oplossing
Een manier om de hiervoor geschetste onzekerheid en kramp, over de beoordeling van de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en zelfstandige te voorkomen is door professionals in te huren op basis van detachering. Op deze manier bestaat er geen onzekerheid voor een opdrachtgever over de beoordeling van de arbeidsrelatie en blijft de gewenste flexibiliteit aanwezig om professionals in te zetten op tijdelijke opdrachten.
SV Land heeft een jarenlange ervaring met het inzetten van flexibele, tijdelijke krachten bij verschillende bedrijven en overheden. Een van de professionals die vanuit SV Land gedetacheerd worden zijn onze adviseurs inzetbaarheid. Zij helpen middelgrote en grote organisaties met hun vraagstukken op het gebied van verzuim en inzetbaarheid. Waar wellicht voorheen een ZZP’er deze taak op zich nam, kan een adviseur inzetbaarheid van SV Land hier de oplossing zijn voor tijdelijk professionele inzet.
Heb je vragen rondom verzuim en inzetbaarheid en wil je daar een duurzame oplossing voor, neem contact op met Bartina Venderbos over de mogelijkheden van de inzet van een adviseur inzetbaarheid.
🔗 Bartina Venderbos | 📧 bvenderbos@svland.nl | 📞 +31 6 46731984