Incompany Training Optreden in Bezwaar en Beroep

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 8.1 beoordeeld.

Algemeen

Als u moet optreden voor een bezwaarschriftencommissie of moet pleiten voor de rechtbank, weet u dat dit behoorlijk spannend kan zijn. Het helpt als u goed beslagen ten ijs komt. Uiteraard beschikt u over de noodzakelijke kennis van het dossier en de toepasselijke wet- en regelgeving. Maar hoe zit het met uw procesvaardigheden?

Doel

De cursus is erop gericht om de deelnemers te helpen om hun optreden in bezwaar en in beroep te optimaliseren. Een klein gedeelte van de cursus bestaat uit noodzakelijke theorie. De hoofdmoot van de cursus wordt gevormd door praktische aandacht voor procesvaardigheden. Wat gaat goed en wat kan beter?

Doelgroep

De training is bedoeld voor professionals die in bezwaar en/of beroep optreden als vertegenwoordiger.

Programma

Het toetsingskader in bezwaar is anders dan het toetsingskader in beroep. In het theoretische gedeelte van de cursus komen kort de verschillen tussen de beide procedures aan de orde en wordt uitgelegd wat daarvan de relevantie is voor uw optreden. Verder worden in het theoretische gedeelte de voorlopige voorziening, de mogelijkheid van kortsluiting en de bestuurlijke lus besproken. Wat kan de rechter in dat kader allemaal van u verwachten en hoe bereid u zich daar op voor?

Procedures worden in eerste instantie schriftelijk gevoerd. Hoe schrijft u een overtuigend verweerschrift? Hoe ziet een goede pleitnota eruit? Welke argumenten zet u in het verweerschrift en waar gaat u in de pleitnota (nader) op in? Hoe gaat u om met het indienen van nadere stukken, zowel stukken van uzelf als van de wederpartij?

Ook het houden van een pleidooi komt uitgebreid aan de orde, en de omgangsvormen in de (hoor)zittingzaal. Hoe kunt u zich het beste opstellen tegenover de wederpartij? Hoe gaan interne en externe bezwaarschriftencommissies te werk? Maakt het iets uit of u te maken heeft met een professionele gemachtigde of met een belanghebbende die niet wordt bijgestaan? Hoe blijft u overeind in een vragenvuur? Wat kunt u doen als u het antwoord op een vraag niet weet? Hoe benadert u de rechtbank? Wat is de rol van de griffier? Maakt het verschil of u te maken heeft met een enkelvoudige of met een meervoudige kamer? Hoe gaat u om met onverwachte situaties? Met emoties? Hoe zorgt u ervoor dat uw pleidooi beklijft? Hoe haalt u het maximale uit uw spreektijd?

De cursus is uiteraard interactief. U kunt vragen stellen en praktijksituaties voorleggen. Samen met de docent traint u uw vaardigheden. Er wordt geoefend aan de hand van eenvoudige casus en u krijgt praktische feedback over uw optreden.

Trainer

De training wordt gegeven door adviseurs van SV Land met ruime praktijkkennis. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de belangrijkste aandachtspunten besproken.

Incompany

Bij alle trainingen is het mogelijk om maatwerk te leveren en onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond te plaatsen of aan het trainingsprogramma toe te voegen.

Bij de samenstelling van de groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief