De zoektocht naar rechtvaardigheid: de zaak van Abel V

Geschreven door: Corrie Sprenkels, projectleider Voorliggende Voorzieningen

In 2001 verhuisde de 14-jarige Abel vanuit Curaçao naar Nederland. Als geestelijk gehandicapte begon hij zijn leven in een nieuw land, met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Zijn reis door het Nederlandse systeem van sociale voorzieningen begon echter met teleurstelling. In 2007 en 2009 diende Abel tevergeefs een aanvraag in voor een Wajong-uitkering, ondanks dat het UWV hem volledig arbeidsongeschikt had bevonden. De reden? Hij voldeed destijds niet aan de ingezetenencriteria.

De wetgeving rondom de Wajong veranderde echter in 2015, wat een sprankje hoop bracht voor Abel en anderen in vergelijkbare situaties. De nieuwe regels schrapten de aanvullende ingezetenencriteria, waardoor de enige vereiste was dat de aanvrager op zijn 18e verjaardag in Nederland woonachtig was en ingeschreven stond.

Abel greep deze kans en diende opnieuw een aanvraag in voor de Wajong. Zijn zaak symboliseerde de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke kansen binnen het Nederlandse socialezekerheidsstelsel. Na jaren van onzekerheid en teleurstelling ontving Abel eindelijk goed nieuws: zijn Wajong-uitkering werd toegekend.

De zaak van Abel V. is niet alleen een verhaal van persoonlijke overwinning, maar ook een herinnering aan de kracht van verandering in het rechtssysteem. Zijn succes opende de deur voor anderen in vergelijkbare situaties. Abel’s verhaal is een inspiratie voor velen en een herinnering aan de noodzaak van inclusiviteit en rechtvaardigheid in onze samenleving.

Ontdek hoe SV Land kan helpen bij het vinden van rechtvaardigheid en gelijke kansen binnen het Nederlandse socialezekerheidsstelsel.

Neem contact met ons op voor een gratis screening van uitkeringsbestanden en ontdek hoe we gemeenten kunnen helpen om efficiënter om te gaan met hun bijstandsbudget, terwijl we burgers de juiste ondersteuning bieden waar ze recht op hebben. Samen kunnen we een verschil maken in het leven van mensen, net zoals bij die van Abel. Neem vandaag nog contact op met onze accountmanager Humphrey Naarendorp 📧 hnaarendorp@svland.nl | 📞 06 81520270

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief