Let op! Voor deze opleiding kunt u wellicht subsidie aanvragen bij het UWV.

Lees meer

Basisopleiding Participatiewet (Pwet)

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 8.4 beoordeeld.

Algemeen

Werkt u bij de sociale dienst als klantmanager of als publieksbaliemedewerker? Of zou u bij de sociale dienst willen werken? Dan is een goede actuele kennis van de participatiewet geen overbodige luxe. De Opleiding Participatiewet leert u alles wat u weten moet voor de dagelijkse uitvoering van uw werkzaamheden.

Na het volgen van de Cursus Participatiewet weet u veel beter waarom deze werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en wat de bedoeling achter de Participatiewet is. Met andere woorden: u krijgt inzicht in waarom u doet wat u doet.

Is uw basiskennis van de Participatie up-to-date, dan helpt het u bovendien het grotere plaatje te zien. Dit bevordert niet alleen uw werkplezier, maar ook de samenwerking met collega’s van andere gemeentelijke afdelingen. Samen zorgt u voor de correcte uitvoering van de gehele Participatiewet.

Doel

Volgt u de cursus Participatiewet dan krijgt u voldoende bagage mee om de Participatiewet direct in de praktijk toe te kunnen passen.

 • U hebt kennis van diverse uitkeringen en de hoogte hiervan.
 • U weet welke verplichtingen er aan een uitkering hangen.
 • U heeft kennis van de gevolgen van het niet nakomen van deze verplichtingen.
 • U heeft basiskennis van armoedebeleid, re-integratie, rechtsbescherming en bezwaar- en beroepsmogelijkheden.
 • U kunt – indien van toepassing – een klant doorverwijzen naar een andere gemeentelijke of overheidsinstanties.

Doelgroep

Deze Opleiding Participatiewet is een opleiding speciaal voor startende klantmanagers rechtmatigheid en doelmatigheid. Daarnaast is deze opleiding zeer nuttig voor mensen aan de publieksbalie en voor de gastvrouwen/mannen die klanten ontvangen op locatie.

Programma

De Cursus Participatiewet duurt vier dagen. Tijdens de Basisopleiding Participatiewet maken wij gebruik van het boek ‘Bijstand in de Praktijk’. Dit boek krijgt u van ons en mag u na afloop ook meenemen om te gebruiken in uw werkzaamheden.

De volgende vragen en onderwerpen komen tijdens de vierdaagse cursus aan bod:

Algemeen
 • Hoe past de Participatiewet in het totaal van de sociale zekerheid in Nederland?
 • Wat is het doel van de Participatiewet?
 • Welke begrippen komen langs in de Participatiewet?
 • Welke mensen vallen onder de Participatiewet?

Uitkeringen en toeslagen
 • Hoe wordt een uitkering of toeslag aangevraagd en hoe controleert u die aanvraag?
 • Alles over de algemene bijstand
 • Alles over de bijzondere bijstand (waaronder inkomens- en studietoeslag)
 • Welke vormen van bijstand zijn er?
Middelen
 • Middelen: inkomen en vermogen
 • Alles over re-integratie en participatie
Verplichtingen en handhaving
 • Welke arbeids- en overige verplichtingen schrijft de Participatiewet voor?
 • Hoe wordt de Participatiewet gehandhaafd? Alles over afstemming en boete
 • Hoe gaat de gemeente om met fraude? Alles over terugvordering en verhaal

Hybride opleiding

SV Land verzorgt hybride opleidingen. Een hybride leeromgeving combineert klassikaal en online lesgeven. De cursist mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat hij/zij de les online volgt, vanaf een eigen werkplek. Vanuit ons professionele, hybride opleidingslokaal krijgen online cursisten en klassikale cursisten gezamenlijk dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.

De groepsgrootte blijft vergelijkbaar met onze volledig klassikale Cursus Participatiewet (maximaal 15 personen), zodat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen, antwoorden te geven en mee te doen aan eventuele discussies in de groep. Hierdoor bent u – waar u zich ook bevindt – ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep en krijgt u de individuele aandacht die nodig is.

Certificaat & Diploma

Na het afronden van de Opleiding Participatiewet (Pwet) ontvangt u een certificaat.

Ook is er de mogelijkheid om een examen af te leggen en het diploma te behalen. Hiervoor berekenen wij een toelage van € 149,- bovenop het all-in-one tarief.

✓bewijs van opgedane kennis en behaalde vaardigheden
✓waardevolle toevoeging aan uw CV
✓startpunt voor nieuwe carrièrestappen

Trainer

De opleiding wordt verzorgd door een ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer brengt u op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij. Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de Cursus Participatiewet nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet.

De trainer is een man die weet waar hij over praat. Hij zorgde ervoor, ondanks de online training, dat je er je aandacht steeds bij hield.
Cursist over deze opleiding

Inhaalmogelijkheid

Het kan uiteraard voorkomen dat u een bijeenkomst mist. Als de planning het toelaat, kunt u de gemiste bijeenkomst op een ander moment inhalen. Neem hiervoor contact op met de afdeling Opleidingen (opleidingen@svland.nl).

Incompany

De Basisopleiding Participatiewet (Pwet) kan ook incompany worden gegeven.
Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
 • Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
 • Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.

Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

8.4
Eerdere cursisten hebben deze opleiding beoordeeld
Inhoud
7.9
Interactie
8.8
Trainer
8.4
Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief