Basisopleiding Participatiewet (Pwet)

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 8.4 beoordeeld.

Algemeen

Werkt u bij de sociale dienst als klantmanager of als publieksbaliemedewerker? Of zou u bij de sociale dienst willen werken? Dan is een goede actuele kennis van de participatiewet geen overbodige luxe. De Basisopleiding Participatiewet leert u alles wat u weten moet voor de dagelijkse uitvoering van uw werkzaamheden.

Na het volgen van de Basisopleiding Participatiewet weet u veel beter waarom deze werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en wat de bedoeling achter de Participatiewet is. Met andere woorden: u krijgt inzicht in waarom u doet wat u doet.

Is uw basiskennis van de Participatie up-to-date, dan helpt het u bovendien het grotere plaatje te zien. Dit bevordert niet alleen uw werkplezier, maar ook de samenwerking met collega’s van andere gemeentelijke afdelingen. Samen zorgt u voor de correcte uitvoering van de gehele Participatiewet.

Docent met veel kennis van zaken - Was top! Duidelijk, goed tempo en veel praktijkvoorbeelden
Cursisten over deze cursus

Het programma is namelijk zo samengesteld, dat u direct meegenomen wordt in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kunt u het geleerde meteen toepassen.

Hebt u al voldoende basiskennis van de Participatiewet? Bekijk dan eens de Verdiepingscursus Participatiewet.

Doel

Volgt u de Basisopleiding Participatiewet dan krijgt u voldoende bagage mee om de Participatiewet direct in de praktijk toe te kunnen passen.

 • U hebt kennis van diverse uitkeringen en de hoogte hiervan.
 • U weet welke verplichtingen er aan een uitkering hangen.
 • U heeft kennis van de gevolgen van het niet nakomen van deze verplichtingen.
 • U heeft basiskennis van armoedebeleid, re-integratie, rechtsbescherming en bezwaar- en beroepsmogelijkheden.
 • U kunt – indien van toepassing – een klant doorverwijzen naar een andere gemeentelijke of overheidsinstanties.

Programma

De Basisopleiding Participatiewet duurt vier dagen. Hierin komen de volgende vragen en onderwerpen komen aan bod:

Algemeen

 • Hoe past de Participatiewet in het totaal van de sociale zekerheid in Nederland?
 • Wat is het doel van de Participatiewet?
 • Welke begrippen komen langs in de Participatiewet?
 • Welke mensen vallen onder de Participatiewet?

Uitkeringen en toeslagen

 • Hoe wordt een uitkering of toeslag aangevraagd en hoe controleert u die aanvraag?
 • Alles over de algemene bijstand
 • Alles over de bijzondere bijstand (waaronder inkomens- en studietoeslag)
 • Welke vormen van bijstand zijn er?

Middelen

 • Middelen: inkomen en vermogen
 • Alles over re-integratie en participatie

Verplichtingen en handhaving

 • Welke arbeids- en overige verplichtingen schrijft de Participatiewet voor?
 • Hoe wordt de Participatiewet gehandhaafd? Alles over afstemming en boete
 • Hoe gaat de gemeente om met fraude? Alles over terugvordering en verhaal

Trainer

De opleiding wordt verzorgd door een zeer ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De docent brengt u op een prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij.

Deze praktijkervaring zorgt ervoor dat de cursus nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet in de Basisopleiding Participatiewet.

Overig

Diploma

Aan het einde van de basisopleiding kunt u een examen afleggen. Wanneer u dit examen met een voldoende afrondt, ontvangt u een diploma. Mocht het voor u niet mogelijk zijn het examen af te leggen dan ontvangt u een certificaat voor het bijwonen van cursusdagen. Wanneer u een cursusdag mist ontvangt u een bewijs van deelname.

Mist u meerdere dagen dan kunnen wij helaas geen certificaat uitreiken. Uiteraard kunnen we samen met u kijken hoe u deze cursusdagen in zou kunnen halen.

Hybride opleiding

SV Land verzorgt in een professioneel opleidingslokaal hybride trainingen omwille van het coronavirus. Hierdoor kunt u de gewenste opleiding blijven volgen, zoals u dat van ons gewend bent. Hybride wil zeggen dat de cursist zelf mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat er gekozen wordt voor een digitale les, vanaf een eigen werkplek.

In deze hybride opleiding krijgt zowel de thuis cursist als de cursist op locatie dezelfde docent en materie. Als (thuis)cursist bent u ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep. Hierdoor krijgt u als (thuis)cursist de professionele aandacht die nodig is tijdens een opleiding.

In-company

Het is mogelijk om de Basisopleiding Participatiewet ook in-company aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat de cursus meer op maat aangeboden kan worden. Onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie kunnen op de voorgrond geplaatst worden of extra aan de cursus toegevoegd worden.

Bij de samenstelling van de in-company groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

8.4
Eerdere cursisten hebben deze opleiding beoordeeld
Inhoud
7.9
Materiaal
8.8
Trainer
8.4