Let op! Voor deze opleiding kan je wellicht subsidie aanvragen bij het UWV.

Lees meer

Opleiding tot Inkomensconsulent (9 daagse)

Eerdere cursisten hebben deze opleiding met een 8,6 beoordeeld.

Algemeen

Wil je werken als Inkomensconsulent bij een gemeente? Tijdens de 9-daagse Opleiding tot Inkomensconsulent wordt alle benodigde kennis behandeld waardoor je een mooie start kunt maken bij een sociale dienst. Sluit deze opleiding af met een examen om een diploma Inkomensconsulent te behalen.

Een Inkomensconsulent bij een gemeente behandelt aanvragen voor de Participatiewet en aanverwante regelgeving. Hij/zij is tevens het aanspreekpunt voor cliënten en heeft kennis van alle wetten in de sociale zekerheid. De Inkomensconsulent zorgt dus dat mensen datgene krijgen waar zij recht op hebben.

Naast wetskennis hebben Inkomensconsulenten goede gespreksvaardigheden nodig en moeten zij in staat zijn om een onderbouwde rapportage en kwalitatieve beschikking op te stellen.

Doel

Door het volgen van de Opleiding tot Inkomensconsulent ben je in staat te beoordelen of iemand recht heeft op een uitkering op grond van de Participatiewet.

  • Je kunt een aanvraag levensonderhoud in al zijn facetten op een correcte wijze afhandelen.
  • Je kunt je onderzoeken in een rapport verwerken en het besluit in een beschikking op een juiste wijze aan de burger kenbaar maken.
  • Daarnaast bent je in staat om een huisbezoek op een correcte wijze af te leggen en weet je waar je op moet letten bij het opsporen van onregelmatigheden.
  • Je hebt de vaardigheden om elke cliënt respectvol en professioneel te behandelen.
  • Je beschikt over basiskennis van de werkzaamheden van andere professies in het wijkteam, bijvoorbeeld rondom de Wmo en de Jeugdwet.

Doelgroep

De Opleiding tot Inkomensconsulent is bestemd voor mensen die nog niet over de kennis en vaardigheden beschikken die voor een adequate uitvoering van de functie van Inkomensconsulent nodig zijn.

Daarnaast is de opleiding zeer geschikt voor hen die hun kennis en vaardigheden op deelterreinen willen verbreden. Het is mogelijk om losse onderdelen van de opleiding te volgen. Neem hiervoor contact met ons op.

Ook is de opleiding interessant als je een carrièreswitch overweegt.

Programma

Voorliggende Voorzieningen (1 dag)

In de Training Voorliggende Voorziening laten we de belangrijkste zaken de revue passeren en is de deelnemer op de hoogte van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de voorliggende voorzieningen.

  • Ontslagrecht, WW, WAZO, IOAW, IOW, ZW, WIA
  • Uitspraken arbeids- en sociale zekerheidsrecht in relatie tot toegang naar Participatiewet
  • Studiefinanciering in relatie tot de Participatiewet
Participatiewet (7 dagen)
  • Doelstellingen en grondbepalingen Participatiewet
  • Begripsbepalingen Participatiewet
  • Kring van rechthebbenden
  • Aanvraag
  • Vormen van bijstand
  • Algemene bijstand
  • Bijzondere bijstand
  • Individuele inkomenstoeslag/ individuele studietoeslag
  • Middelen
  • Vermogen
  • Re-integratie en participatie
  • Verplichtingen
  • Handhaving
Algemene Wet Bestuursrecht & de Participatiewet – Rapporteren en beschikkingen (1 dag)

Een rapportage dient zo objectief mogelijk te zijn, onderbouwd en gebaseerd op feiten. Tevens wordt geleerd om goed te motiveren. Dit gebeurt aan de hand van jurisprudentie, maar vooral ook met praktijkcases en opdrachten met betrekking tot het motiveringsbeginsel.

Hybride opleiding

SV Land verzorgt hybride opleidingen. Een hybride leeromgeving combineert klassikaal en online lesgeven. De cursist mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat hij/zij de les online volgt, vanaf een eigen werkplek.
Vanuit ons professionele, hybride opleidingslokaal krijgen online cursisten en klassikale cursisten gezamenlijk dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.

De groepsgrootte blijft vergelijkbaar met onze volledig klassikale trainingen (maximaal 15 personen), zodat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen, antwoorden te geven en mee te doen aan eventuele discussies in de groep.
Hierdoor bent je – waar je je ook bevindt – ervan verzekerd dat je daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep en krijg je de individuele aandacht die nodig is.

Certificaat en Diploma

Na het afronden van de Opleiding tot Inkomensconsulent ontvangt je een certificaat.

Ook is er de mogelijkheid om een examen af te leggen en het diploma te behalen. Hiervoor berekenen wij een toelage van € 149,- bovenop het all-in-one tarief.

✓bewijs van opgedane kennis en behaalde vaardigheden
✓waardevolle toevoeging aan je CV
✓startpunt voor nieuwe carrière stappen

Trainers

De opleiding wordt verzorgd door ervaren trainers die in de dagelijkse praktijk werkzaam zijn. De trainers brengen je op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij. Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de opleiding nooit droog of saai wordt. Je ziet gelijk hoe je kunt profiteren van de nieuwe kennis die je opdoet.

Complimenten voor de manier waarop de trainer les geeft. De interactie houdt de groep wakker en hiermee leren wij enorm en het blijft hangen.
Cursist over deze opleiding

Inhaalmogelijkheid

Het kan uiteraard voorkomen dat je een bijeenkomst mist. Als de planning het toelaat, kan je de gemiste bijeenkomst op een ander moment inhalen. Neem hiervoor contact op met de afdeling Opleidingen (opleidingen@svland.nl).

Incompany

De Opleiding tot Inkomensconsulent kan ook incompany worden gegeven.
Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Aan de hand van je wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor jouw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
  • Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
  • Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.

Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

Kansrijk beroep

Inkomensconsulent is door het UWV als een zogenaamd “Kansrijk Beroep” gekwalificeerd. Dat betekent dat werklozen die een uitkering ontvangen van het UWV de opleidingskosten geheel of gedeeltelijk door het UWV vergoed kunnen krijgen.

Wil je meer weten over deze regeling en hoe je hiervan kunt profiteren? Klik dan op de onderstaande button.

Kansrijke Beroepen

8,6
Eerdere cursisten hebben deze opleiding beoordeeld
Inhoud
8.7
Interactie
8.9
Trainer
8.2
Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief