Training Inzicht in besteding (jeugd)zorggelden

Algemeen

Hoe komt u erachter of u met een deugdelijk of frauduleus zorgbedrijf te maken heeft? Wat zijn de signalen waar u alert op moet zijn?

Onderzoeksjournalisten Judith Spanjers en Siem Eikelenboom geven op deze trainingsdag inzicht in het opsporen van zorgfraude. Van de eerste signalen tot het aantonen van misstanden.

Ze geven inzicht in het toezichtsveld en vertellen over het belang van de cliënt in het onderzoek. Judith laat zien welke bronnen ze voor haar onderzoek gebruikt en hoe u die het beste kunt gebruiken. Siem zal inzicht geven in zijn onderzoek naar bedrijfsstructuren en jaarrekeningen.

Doel

De trainers laten zien hoe ze te werk gaan in het ontmaskeren van zorgmiljonairs.

Zorgmiljonairs zijn zelf heel erg terughoudend om informatie te verstrekken. En informatie die gegeven wordt, moet zoveel mogelijk gecheckt worden. Als journalist moet je dus inventief zijn om zoveel mogelijk over het zorgbedrijf en de eigenaren te weten te komen. In een reconstructie laten de trainers zien welke stappen ze zetten om zoveel mogelijk feiten boven tafel te krijgen in een onderzoek naar een zorgbedrijf.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor een ieder die in zijn werk met deze situaties te maken heeft of gaat krijgen.

Programma

In het programma staan onderzoekstechnieken centraal. Hierbij wordt bekeken welke bronnen nuttig zijn en hoe deze het beste te gebruiken zijn in een dergelijk onderzoek. De trainer vertelt over de signalen waar u alert op moet zijn bij zorgfraude en zorgmiljonairs en hoe lastig het kan zijn om zorgfraude aan te tonen.

Daarnaast zullen de trainers inzicht geven in soms opzettelijk ingewikkeld in elkaar gezette zorgbedrijven. Hoe complexer de structuur, hoe moeilijker voor gemeenten en zorgverzekeraars om zicht te krijgen op hoe de geldstromen lopen en de bestuursverantwoordelijkheden.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wie trekt nu precies aan de touwtjes van welk onderdeel?
  • Hoe kan zorggeld stiekem worden weggesluisd?
  • Hoe houdt u zicht op bedrijfsonderdelen die steeds van naam of rechtsvorm veranderen?
  • Hoe belangrijk zijn de statuten?
  • Welke bedrijven staan ingeschreven op de privéadressen van bestuurders en toezichthouders?

Aan de hand van de voorbeelden PrivaZorg en Dokter Bosman laat Siem zien hoe u als buitenstaander een complexe structuur in kaart brengt en waar u op moet letten.

Hybride opleiding

SV Land verzorgt hybride opleidingen. Een hybride leeromgeving combineert klassikaal en online lesgeven. De cursist mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat hij/zij de les online volgt, vanaf een eigen werkplek.
Vanuit ons professionele, hybride opleidingslokaal krijgen online cursisten en klassikale cursisten gezamenlijk dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.

De groepsgrootte blijft vergelijkbaar met onze volledig klassikale trainingen (maximaal 15 personen), zodat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen, antwoorden te geven en mee te doen aan eventuele discussies in de groep.
Hierdoor bent u – waar u zich ook bevindt – ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep en krijgt u de individuele aandacht die nodig is.

Certificaat

Na het afronden van de Training Inzicht in besteding (jeugd)zorggelden ontvangt u een certificaat.

Trainers

Judith Spanjers
Judith werkte 22 jaar voor Omroep Gelderland waar zij vijf jaar onderzoek deed naar zorgwinsten en zorgfraude. Sinds een half jaar werkt ze freelance voor het onderzoeksjournalistieke platform Follow the Money. Het verhaal van Judith heeft meerdere insteken.

Judith is gespecialiseerd in 24-uurszorg, ambulante hulp, begeleid en beschermd wonen, zorg innatura, pgb en het sociaal domein: de Wmo en jeugdhulp. Ook deed ze onderzoek naar de manier waarop er toezicht wordt gehouden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de GGD’s en het gebrekkige toezicht bij gemeenten.

Siem Eikelenboom
Siem is een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Hij werkte voor Zembla, Nova, het Financiële Dagblad en onderzocht de Panama Papers. Siem is inmiddels freelancer bij onder andere Follow the Money en heeft veel kennis over bedrijfsstructuren en jaarrekeningen. Zo legde hij de bedrijfsstructuur van Privazorg bloot die met hulp van accountants en notarissen werd opgetuigd.

Dit bedrijf was zo complex opgetuigd met bv’s en stichtingen dat de buitenwereld, inclusief de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, geen enkel zicht had op hoe het bedrijf in elkaar stak. In deze cursus vertelt hij hoe hij de structuur van Privazorg heeft ontrafeld. Ook zal hij ingaan op zijn onderzoek naar de ondergang van de ‘succesvolle’ psychiater Michiel Bosman.

Wij willen u vragen om casuïstiek aan te leveren veertien dagen voorafgaand aan de training. We gaan dan aan het eind een uurtje met elkaar via een groot scherm een onderzoek opstarten.

Incompany

De Training Inzicht in besteding (jeugd)zorggelden kan ook incompany worden gegeven.
Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
  • Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
  • Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.

Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief