Training Wet verbetering Poortwachter (WvP) en Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
Algemeen
De Wet verbetering Poortwachter (WvP) regelt wat van een werkgever en een werknemer wordt verwacht tijdens de eerste twee jaar van ziekte en arbeidsongeschiktheid. De bedoeling van de WvP is het terugdringen van langdurig verzuim door snel en effectief ingrijpen.
Na twee jaar ziekte en arbeidsongeschiktheid bestaat mogelijk aanspraak op een uitkering op grond van de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Voor zowel werkgever als werknemer is het schetsen van de scenario’s na 2 jaar ziekte van groot belang. Wie is dan verantwoordelijk voor de re-integratie? Welke kosten zijn met de WIA gemoeid?
Voor iedereen die beroepshalve met arbeidsverzuim en re-integratie te maken heeft is gedegen en praktische kennis van de WvP en WIA essentieel. In deze training wordt stilgestaan bij verschillende zaken die samenhangen met de arbeidsongeschiktheidswetgeving.
Doel
In deze training reiken wij u praktische kennis aan over de verschillende regelingen die bij langdurige arbeidsongeschiktheid een rol spelen. We behandelen, met verwijzing naar recente jurisprudentie, de onderdelen uit de verschillende wetten en regelingen die voor u van belang zijn. U kunt daarnaast ook zelf casuïstiek of praktijksituaties inbrengen.
Doelgroep
De training is bedoeld voor leidinggevenden HR, salarisadministrateurs, personeelsfunctionarissen, re-integratiebegeleiders, casemanagers, arbeidsdeskundigen en verzuimcoördinatoren. Bekijk alle casemanager opleidingen.
Programma
De volgende onderwerpen komen in de training aan bod:
- Achtergrond WvP
- Rol van betrokkenen bij verzuim. In dit onderdeel wordt dieper ingegaan op de verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van een casemanager en de overige functionarissen die betrokken zijn bij verzuim en inzetbaarheid, zoals van de HR-adviseur, preventiemedewerker, bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, casemanager en uiteraard de werknemer en werkgever zelf.
- Tijdspad bij ziekteverzuim. De volledige tijdsbalk, die in het kader van de WvP van toepassing is, wordt aan de hand van eenvoudige schema’s nagelopen.
- Beoordelingskader van UWV. Indien de re-integratie van een zieke werknemer niet slaagt, vindt overdracht van verantwoordelijkheden plaats van werkgever naar UWV. Om dit proces ordelijk te laten verlopen, is ‘het poortwachtersmodel’ opgesteld. Hoe toetst UWV bijvoorbeeld de geleverde inspanningen van werkgever en werknemer?
- Achtergrond WIA. De systematiek van de WIA en de verschillende uitkeringen in verband met arbeidsongeschiktheid.
- Uitkeringsvarianten (IVA en WGA). De onderverdeling en hoogte van de verschillende uitkeringen en de samenloop met loon.
- Begrippen als loonwaardebepaling bij werkhervatting, resterende verdiencapaciteit (RVC), loongerelateerde uitkering (LGU), loonaanvullingsuitkering (LAU), vervolguitkering (VVU) en het re-integratieverslag voor de aanvraag van de WIA komen aan bod.
- Aanvraag WIA uitkering en claimbeoordeling. De rollen van arts en arbeidsdeskundige, de begrippen restverdiencapaciteit en passende arbeid. Wat moet je doen bij een arbeidsongeschiktheidsklasse < 35% en wie betaalt dit? Welke rechten en plichten gelden over en weer van werkgever en werknemer?
Hybride opleiding
SV Land verzorgt hybride opleidingen. Een hybride leeromgeving combineert klassikaal en online lesgeven. De cursist mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat hij/zij de les online volgt, vanaf een eigen werkplek.
Vanuit ons professionele, hybride opleidingslokaal krijgen online cursisten en klassikale cursisten gezamenlijk dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.
De groepsgrootte blijft vergelijkbaar met onze volledig klassikale trainingen (maximaal 15 personen), zodat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen, antwoorden te geven en mee te doen aan eventuele discussies in de groep.
Hierdoor bent u – waar u zich ook bevindt – ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep en krijgt u de individuele aandacht die nodig is.
Certificaat
Na het afronden van de Training Wet verbetering Poortwachter (WvP) en Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) ontvangt u een certificaat.
Trainer
De opleiding wordt verzorgd door een ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer brengt u op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij.
Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de training nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet.
Tot 2 weken voor de training kunt u casuïstiek uit eigen praktijk inbrengen. Wij nemen deze dan mee in de training.
PE-punten
NVvA
Arbeidsdeskundigen aangesloten bij de NVvA ontvangen 6 PE-punten na het afronden van de training.
Inhaalmogelijkheid
Het kan uiteraard voorkomen dat u een bijeenkomst mist. Als de planning het toelaat, kunt u de gemiste bijeenkomst op een ander moment inhalen. Neem hiervoor contact op met de afdeling Opleidingen (opleidingen@svland.nl).
Incompany
De Training Wet verbetering Poortwachter (WvP) en Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) kan ook incompany worden gegeven.
Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
- Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
- Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.
Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.