1 op 4 kampt met agressie op het werk
Agressieve klanten, passagiers, leerlingen of patiënten maken jaarlijks het werk van 1,6 miljoen werkende Nederlanders een stukje onveiliger. 200.000 werknemers (2,8 procent van de werknemers) hebben zelfs zeer vaak last van agressie op het werk. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO.
Werknemers in de gezondheidszorg zijn het minst veilig in hun werk, gevolgd door het onroerend goed, detailhandel, onderwijs en horeca. Met name in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur zijn werkgevers zich hiervan bewust: daar zien werkgevers agressie tijdens het werk als een groot risico.
Agressie en geweld op de werkvloer vermindert het werkplezier, verhoogt stress, geeft psychische klachten en kan leiden tot uitval. Naast de vervelende gevolgen voor de werknemer die het overkomt, leidt agressie door derden tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat betekent 600 miljoen euro aan loondoorbetaling bij ziekte, zo berekende TNO al eerder. Uit onderzoek van ArboNed bleek dat zo’n 90 procent van de werkgevers totaal geen inzicht heeft in wat ziekteverzuim het bedrijf kost.
Agressie en geweld door derden wordt niet altijd herkend door werkgevers. Vaak komt het pas onder de aandacht na een ernstig incident, terwijl een tijdige aanpak veel persoonlijk leed en kosten kan voorkomen. Minister Asscher presenteerde de aanpak van bedrijven als Landal GreenParks, Holland Casino, ING en de IND afgelopen maandag als best practises aan andere werkgevers. Deze goede voorbeelden worden de komende tijd met andere bedrijven gedeeld.