“14 procent van de banen onzeker door robots en automatisering”

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is bij 14 procent van de banen in de 32 OESO-landen de kans vrij groot dat ze worden ingevuld door bijvoorbeeld robots of andere vormen van automatisering.

Volgens de organisatie is gemiddeld 14 procent van de banen in hoge mate te automatiseren; de OESO spreekt daarbij van een waarschijnlijkheid van automatisering van meer dan 70 procent. Daardoor is er specifiek bij deze banen een relatief grote kans dat ze worden ingevuld door bijvoorbeeld robots. In totaal is deze 14 procent goed voor 66 miljoen banen of werknemers in de 32 landen gezamenlijk.

In aanvulling hierop meldt de OESO dat bij 32 procent van de banen een risico bestaat van 50 tot 70 procent dat er bij deze banen door de toenemende automatisering een significante verandering aan zit te komen in de manier waarop ze worden ingevuld.

Verschillen tussen landen

Tussen de verschillende landen bestaan grote verschillen. Zo is 33 procent van alle banen in Slowakije in hoge mate te automatiseren, terwijl dat bijvoorbeeld in Noorwegen het geval is bij 6 procent van alle banen. In Nederland en Scandinavische landen zijn er procentueel gezien minder banen in deze categorie dan in Slowakije, Duitsland en Japan en meerdere Oost- en Zuid-Europese landen. Of dit voor België ook het geval is, is onduidelijk.

Banen van jonge werknemers met name risicovol

Het eventuele verlies van banen zal niet gelijkmatig over de voltallige beroepsbevolking plaatsvinden. In het rapport worden de banen die door tieners worden ingevuld specifiek genoemd als bij uitstek risicovol. De relatie tussen automatisering en leeftijd is volgens de onderzoekers te kenmerken door een u-vorm, maar de piek bij jonge werknemers is een stuk duidelijker dan die van ouderen.

Verenigde Staten

In het rapport worden de cijfers afgezet tegen een eerdere, meer pessimistische studie uit 2013 van de Oxford-universiteit, waarin werd gesteld dat 47 procent van de banen in de VS het risico loopt om te worden geautomatiseerd. De OESO houdt het op 13 miljoen banen in de VS.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief