‘150.000 mensen krijgen onterecht een uitkering’
Zo’n 150.000 mensen zouden onterecht een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Novag, de vakbond van de verzekeringsartsen, zegt in dagblad Trouw dat het merendeel van de arbeidsongeschikten jarenlang niet wordt herkeurd nadat ze zijn afgekeurd. Omdat veel mensen in de tussentijd herstellen, krijgen ze ten onrechte een uitkering.
In totaal ontvangen 800.000 mensen in Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV doet dit jaar 32.000 herkeuringen. Dat zijn er volgens verzekeringsarts en Novag-voorzitter Wim van Pelt veel te weinig. ‘Zo kan het gebeuren dat iemand die eenmalig onder het mes moet, daarna revalideert en een halfjaar later weer arbeidsfit is’, zegt hij in de krant. Van Pelt denkt dan ook dat een vijfde van de arbeidsongeschikten weer kan werken.
In Nederland zijn er twee soorten uitkeringen voor arbeidsongeschikten: de WGA voor mensen die tijdelijk niet aan het werk kunnen en de IVA voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Vooral mensen die een WGA-uitkering ontvangen, krijgen die langer dan nodig is. Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn (VVD) vindt dat de WGA daardoor een eindstation is, terwijl het juist een tussenstation moet zijn