19 november | SV Café Live | Trends en Innovatieve Oplossingen binnen het domein van Fraudebestrijding

Het thema fraude in de sociale zekerheid stond al eerder centraal tijdens SV Café Live. Op 19 november staat dit thema ook op de agenda en gaan wij dieper in op vragen als: Waarom frauderen mensen en hoe staat de overheid hierin? Hoe kijkt men er in het buitenland tegenaan? Hoe kunnen we fraude achterhalen en voorkomen?

Fraude is een maatschappelijk probleem dat onze samenleving en de onderlinge solidariteit enorm schaadt. De impact en omvang van deze schade kan worden uitgedrukt in harde euro’s. De maatschappelijke schade is naar schatting minstens € 11 miljard euro op jaarbasis (omgerekend € 600,- per hoofd van de bevolking). De overheid is de grootste benadeelde met een fraudeomvang van minstens € 7,3 miljard. De fraude tussen burgers en bedrijven bedraagt € 3,7 miljard.

Aan de hand van concrete voorbeelden gaan onze sprekers in op het onderwerp fraude, fraudebestrijding en de publieke opinie hierover. Het gaat niet alleen om uitkeringsfraude, maar ook om bijvoorbeeld belasting- en faillissementsfraude. Ook komen nieuwe preventieve technieken voor fraudebestrijding aan de orde. Denkt u hierbij aan Big Data-analyse, digital analytics en stemanalyse.

1Overheid
SV Café Live organiseren we deze keer samen met 1Overheid. Dit is een initiatief van burgers die verontrust zijn over de miljarden euro’s die jaarlijks verdwijnen door fraude in alle onderdelen van de samenleving. Betere samenwerking tussen overheidsinstanties en systematische vergelijking van bestanden moet fraude voorkomen en terugdringen. De verantwoordelijkheid daarvoor reikt verder dan de uitvoering van de ‘eigen’ taak. De meeste sprekers zijn ook verbonden aan 1Overheid.

Dagvoorzitter en sprekers

Onze dagvoorzitter is Pieter Hilhorst, politicus, politicoloog en publicist. Eerder was hij wethouder in Amsterdam en werkte hij onder andere voor de VARA.

Christien Bronda -Lid van initiatiefgroep 1Overheid en Directeur Participatie en Decentrale Voorzieningen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Christien Bronda was eerder werkzaam bij de gemeente Amsterdam (Werk, Inkomen en basisinformatie) en bij de gemeente Zwolle. Ze was 10 jaar bestuurslid van Divosa met als specialisme Naleving en Landelijke interventiestructuur.

Bob Hoogenboom – Lid van initiatiefgroep 1Overheid en Hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit
Bob Hoogenboom publiceert sinds begin jaren negentig over de samenwerking en concurrentie tussen politie, bijzondere opsporingsdiensten, particuliere recherche en bestuurlijk toezicht. Hij schrijft opiniestukken over fraude, toezicht en veiligheid voor diverse media. Naast zijn hoogleraarschap bekleedt hij een bijzondere leerstoel aan de VU Amsterdam en is hij fellow aan de London School of Economics.

Frits Kemp – Lid van initiatiefgroep 1Overheid en Curator en Advocaat Faillissementsfraude bij Fort
Frits Kemp helpt bedrijven, aandeelhouders, financiers en andere stakeholders bij ondernemingen die in problemen verkeren. Ook heeft hij als curator honderden faillissementen afgewikkeld en werd hij geconfronteerd met allerlei vormen van fraude. Frits Kemp is gespecialiseerd in het bestrijden en aanpakken van fraude en beschikt over diepgaande praktijkervaring.

Hans Funken – Sr. Business Consultant bij SAS Nederland
Hans Funken heeft als Business Analist meer dan 20 jaar ervaring binnen de overheid. Vanuit zijn kennis, ervaring en netwerk adviseert hij hoe softwareproducten tot échte toegevoegde waarde voor
de klant leiden. Hij kent de aspecten van risicomanagement en fraudepreventie in volle omvang en weet deze toe te passen binnen processen van overheidsorganisaties.

Martin Kroos – Sr. Manager Arbeidsongeschiktheid Verzekeringen (AOV) bij Achmea
Martin Kroos werkte 14 jaar als officier bij de Koninklijke Landmacht in verschillende managementfuncties en startte in 2000 zijn maatschappelijke loopbaan in de verzekeringsbranche. Hij gaf bij ZwitserLeven, Interpolis, Centraal Beheer en Avero leiding aan afdelingen met veel klantcontact. In die periode is hij regelmatig geconfronteerd met fraudedossiers. Bij Achmea heeft hij het fraudeonderzoek geprofessionaliseerd. Hierbij is het constant zoeken naar de balans tussen imago/reputatie als verzekeraar en het nemen van maatregelen op het gebied van fraude een steeds
terugkerend thema.

Praktische informatie

Programma en locatie
Het evenement vindt plaats op donderdag 19 november 2015 vanaf 14.30 in  De Fabrique in Utrecht. Het programma is als volgt:

14.00 – 14.30 uur – Inloop
14.30 – 16.30 uur – Welkomstwoord door Pieter Hilhorst, sprekers, vragen en discussie
16.30 – 18.00 uur – Drankje en hapje

Doelgroep
De bijeenkomst is interessant als u werkt bij UWV, een gemeente, SVB, DUO, de Belastingdienst, een verzekeringsmaatschappij of als u algemene interesse hebt in uitkerings-, verzekerings- of faillissementsfraude.

Aanmelden

Ga naar www.svcafe.nl/live om u, en eventuele collega’s, te registreren.

Het delen van kennis is het belangrijkste doel van SV Café. Deelname aan onze evenementen is daarom altijd kosteloos.

Meer informatie
Voor vragen of problemen met aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@svcafe.nl. Ook kunt u ons telefonisch benaderen, ons nummer is 079 363 4400. Uw contactpersonen zijn Hugo van Grondelle en Karin Alblas.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief