Hoogleraar Sweder van Wijnbergen

23 april | SV Café Live met Sweder van Wijnbergen

Aanmelden

Op 23 april organiseert SV Café een lezing met de titel: Is ons huidige sociale zekerheidsstelsel toekomstbestendig en betaalbaar? Onze gastspreker is de heer Sweder van Wijnbergen, Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken.

Dit jaar is de sociale zekerheidswetgeving weer op een aantal punten aangepast. Er zijn een aantal wetten in werking getreden, waaronder de Participatiewet en de Wet Werk en Zekerheid. Ingrijpende wijzigingen met grote gevolgen voor werkgevers, werknemers en gemeenten. Daarnaast is de discussie over de hoge werkgeverslasten weer opgelaaid. Onder andere de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en de verlaging van de lasten op arbeid staan ter discussie.

Onze gastspreker geeft zijn visie op ons huidige stelsel van sociale zekerheid. Hierbij gaat hij in op vragen als: Zijn de genoemde maatregelen toereikend om de sociale zekerheid betaalbaar te houden? Moet het systeem drastisch op de schop? Waar liggen, mede gezien de hoge werkeloosheid, de kansen op de arbeidsmarkt, ook voor arbeidsgehandicapten? Welke (financiële) maatregelen zijn nog nodig?

Deze lezing is een vervolg op het vorige SV Café Live evenement op 19 juni 2014. Hier gaven Willem Vermeend en Rick van der Ploeg antwoord op de vraag of ons stelsel toekomstbestendig is. Zij waren duidelijk, onze sociale zekerheid is op termijn niet langer houdbaar.

Over Sweder van Wijnbergen
Sweder Jan Gijsbert baron van Wijnbergen (1951) is een Nederlands econoom. Van 1980 tot 1992 werkte Van Wijnbergen als hoofdeconoom bij de Wereldbank, met als aandachtsgebieden Mexico, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Van 1992 tot 1997 was hij hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1997 werd Van Wijnbergen door de toenmalige minister van Economische Zaken, Hans Wijers, naar diens departement gehaald. Hij werd er secretaris-generaal. Hij lanceerde in die hoedanigheid – maar ook daarna – veel originele ideeën over de staatsschuld, de nieuwe economie, het nieuwe belastingstelsel, marktwerking en privatisering. Opschudding bracht hij teweeg toen hij in 1999, als grap, voorstelde het Openbaar Ministerie te privatiseren.

Sweder van Wijnbergen is nu hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft talloze adviezen aan overheden en instellingen verstrekt op het gebied van belastingen, pensioenen, financiële hervorming en privatisering.

Programma
14.30 – 15.00 uur Inloop
15.00 – 16.30 uur Lezing
16.30 – 18.00 uur Drankje en hapje

Tijdens de bijeenkomst worden video-opnames gemaakt. Deze kunt u later bekijken op SVTV.

Datum, locatie en bereikbaarheid
Het evenement vindt plaats op 23 april 2015 vanaf 14.30 uur in Utrecht.

De Fabrique
Westkanaaldijk 7
3542 DA Utrecht

Parkeren is kosteloos. Komt u met het openbaar vervoer, reis dan naar treinstation Maarssen. Vanaf het station is het 15 á 20 minuten lopen.

Aanmelden
Deelname is kosteloos, u dient zich alleen aan te melden voor deze middag. Ga naar de aanmeldpagina om u, en eventuele collega’s, te registreren.

Voor vragen of problemen met aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@svcafe.nl. Ook kunt u ons telefonisch bereiken, ons nummer is 079 3634400. Uw contactpersonen zijn Karin Alblas en Hugo van Grondelle.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief