26 mei | SV Café Live | De terugkeer van persoonlijk contact in de sociale zekerheid
Organisaties zetten burgers en klanten steeds meer op digitale afstand. Dit geldt niet alleen voor gemeenten en UWV, maar ook voor bedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Het is beter om ervoor te zorgen dat digitalisering tijd oplevert voor persoonlijk contact.
Om de efficiëntie te verhogen en daarmee kosten te besparen is er bij organisaties een steeds verdergaande digitalisering van processen. Het aanvragen van een uitkering gaat bijvoorbeeld geautomatiseerd en ook de communicatie met de cliënt verloopt steeds vaker via de digitale weg. Het daadwerkelijk spreken van cliënten gebeurt steeds minder vaak. Het komt voor dat cliënten al jaren niet gezien en gesproken zijn.
Stel de relatie met de cliënt centraal
De Erasmus Universiteit Rotterdam en SV Land hebben onderzoek uitgevoerd naar regelmatig persoonlijk contact met cliënten. Dit leidt tot hogere uitstroom, de kans op participatie wordt vergroot en fraude wordt voorkomen. Dit alles leidt tot forse besparingen. Maar niet alleen de Erasmus Universiteit en SV Land zijn met dit onderwerp bezig. Ook UWV en de ISD Brabantse Wal onderzoeken projecten waarbij meer persoonlijk contact centraal staat.
Op 26 mei komen diverse sprekers aan het woord, die vertellen over ervaringen binnen hun organisatie. Pieter Hilhorst leidt de middag en Paul Haenen zal als Dominee Gremdaat de middag afsluiten.
Presentator en sprekers
Onze presentator is Pieter Hilhorst, politicus, politicoloog en publicist. Eerder was hij wethouder in Amsterdam en werkte hij onder andere voor de VARA.
Menno Fenger, Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Menno Fenger publiceert veel over ontwikkelingen in de sociale zekerheid in binnen- en buitenland. Tevens is hij wetenschappelijk coördinator van het INSPIRES-programma; een samenwerkingsverband van 13 universiteiten gericht op arbeidsmarktbeleid en sociale zekerheid.
Fenger heeft de FIP-methode ontwikkeld, wat staat voor Frequent, Intensief en Persoonlijk contact. Met deze methodiek worden cliënten via een vaste structuur regelmatig gesproken en kan ingezet worden bij verschillende types organisaties.
Melanie Maatman, Directeur Uitvoering bij UWV Werkbedrijf
Melanie Maatman stuurt de 35 Werkpleinen in Nederland aan om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen.
Haar doelen zijn het vergroten van de transparantie op de arbeidsmarkt, het stimuleren van re-integratie en het verhogen van de kwaliteit door werkprocessen te ontwikkelen, professionaliseringstrajecten en organisatieontwikkeling.
Monique Kremer, Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA en Senior Wetenschappelijk medewerker bij de WRR
De verzorgingsstaat beleeft een transformatie, waarbij decentralisatie en participatie de codewoorden zijn. Kremer onderzoekt hoe veranderingen bij burgers en in de verzorgingsstaat op elkaar inwerken. Wat maakt burgers betrokken? Daarnaast is ze projectcoördinator bij de WRR van ‘Toekomst van werk’ en auteur van het recent verschenen boek ‘De robot de baas’. Momenteel werkt ze aan een verkenning over flexibele arbeidsrelaties.
Tijdens haar presentatie gaat ze in op de relatie tussen burgers en de overheid, waarbij uitkeringsinstanties en uitvoerders worden gezien als gezicht van de overheid.
Joost Ansems, Hoofd Uitvoeringsorganisatie bij Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal
De ISD Brabantse Wal (Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen) heeft in 2014 en 2015 een pilot uitgevoerd met de FIP-methode van Menno Fenger.
Bijstandsgerechtigden worden elke drie maanden gesproken conform een strakke methodiek. De resultaten stemmen tevreden en Joost Ansems vertelt over de pilot.
Ludo Struyven, Hoofddocent Sociologie/Hoofd Arbeidsmarktonderzoek HIVA aan de KU Leuven en gastprofessor aan de Université Saint-Louis (Brussel)
Ludo Struyven is al vele jaren actief als onderzoeker over de werking en het beleid van de arbeidsmarkt in het algemeen en in het bijzonder de rol van arbeidsbemiddeling, activering en re-integratie. Momenteel leidt hij een grootschalig onderzoek, in opdracht van de Vlaamse overheid, naar de rol en impact van de arbeidsconsulent op de werkzoekende.
Struyven gaat dieper in op de rol van persoonlijk contact, interactiestijlen en de invloed op de werkzoekende in een context van digitalisering en het verantwoordelijk maken van werkzoekenden.
Dominee Gremdaat
We sluiten de middag af met een preek van dominee Eppe Gremdaat, de bekendste en prettigste dominee van Nederland. Talloze mensen vinden troost en frisse inzichten door de onconventionele manier waarop ds. Gremdaat tegen het leven aankijkt.
Zonder het ooit te hebben over het geloof of belerend te zijn reikt hij eenieder onverwachte manieren aan om kleine en grote problemen het hoofd te bieden, en geeft hij nieuwe motivatie om dagelijks positiever, gelukkiger en dynamischer in het leven te staan.
Praktische informatie
Programma en locatie
Het evenement vindt plaats op donderdag 26 mei 2016 vanaf 15.00 op het voormalige cruiseschip de ss Rotterdam.
ss Rotterdam
3e Katendrechtse Hoofd 25
3072 AM Rotterdam
Er is een groot parkeerterrein voor het schip. Na de bijeenkomst ligt een uitrijkaart voor u klaar.
Komt u met het openbaar vervoer reis dan vanaf Rotterdam Centraal met metrolijn D of E richting Slinge of De Akkers en stap uit bij halte Rijnhaven. Vanaf hier loopt u in 15 minuten naar het schip of kunt u bus 77 nemen. Deze bus stopt voor het ss Rotterdam.
De zaal is goed bereikbaar voor mindervaliden, er zijn liften aanwezig.
Programma
Het programma is als volgt:
15.00 – 15.30 – Inloop
15.30 – 17.00 – Welkomstwoord door Pieter Hilhorst, sprekers, vragen en discussie
17.00 – 17.10 – Een preek van Dominee Gremdaat
Vanaf 17.10 – Hapje en drankje
Doelgroep
De bijeenkomst is voor u interessant als u werkt bij UWV, een gemeente, SVB, Belastingdienst, een verzekeringsmaatschappij of als u algemene interesse heeft in het thema persoonlijk contact.
Aanmelden
Ga naar www.svcafe.nl/live om u, en eventuele collega’s te registeren.
Het doel van het platform SV Café is het delen van kennis. Deelname aan onze evenementen is daarom altijd kosteloos.