Effectieve aanpak van stil verzuim

Hoe kan het dat verzuim daalt in een periode van economische tegenslag? Zijn medewerkers ondanks maatschappelijke problemen gelukkig aan het werk. Niets is minder waar helaas.
Bij circa 1 miljoen Nederlandse huishoudens is de waarde van hun huis lager dan de hypotheek die erop rust. Deze huishoudens hebben daardoor een latent financieel probleem. Tegelijkertijd loopt de werkloosheid op.

Uit een aantal studies blijkt dat economische zorgen die hierdoor ontstaan effect hebben op de productiviteit én duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het verzuim neemt dan wel af maar medewerkers die naar het werk komen, werken door klachten (medisch of niet medisch) niet naar vermogen. De omvang van dit soort verzuim wordt geschat op een factor 2 tot 3 van het regulier verzuim. En daarmee dus ook de kosten.

Stil verzuim
Door de crisis melden steeds meer werknemers zich niet meer ziek uit angst hun baan te verliezen. Behoorlijk wat medewerkers maken zich grote zorgen. Dit gaat ten koste van de productiviteit op het werk. Een populaire benaming voor dit gedrag is “stil verzuim”. Dit verzuim is bijna niet zichtbaar, en is dus ook niet in een registratie vast te leggen. Volgens de Arbo Unie gaat het om 10 tot 20 procent van de werknemers die aangeven mentale klachten te hebben en zich niet voor de volle 100 procent te kunnen inzetten.

Hoe om te gaan met stil verzuim
Het advies is juist nu te investeren in vitaliteit van de medewerkers. Wees alert op zorgsignalen van medewerkers. Voer bij aanhoudende signalen een activerend gesprek. De essentie van een activerend gesprek is de vraag: “wat ga je doen?”. Bied de medewerker frequent testjes en momenten tot zelfreflectie aan en zorg ervoor dat je de medewerker helpt in het betekenis geven aan de resultaten.

Dit hoeven geen dure en omvangrijke onderzoeken te zijn. Doel is dat de medewerker geactiveerd wordt zelf verantwoordelijkheid te nemen. De werkgever kan faciliteren om het werken naar vermogen weer op te krikken. De aanpak van “stil verzuim” is daarmee eenvoudig: doorbreek de stilte en ga het gesprek met elkaar aan.

Bron NVVA

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief