77% bijstandsgerechtigden in Amsterdam hoeft niet wekelijks te solliciteren

30 000 van de 39 000 bijstandsgerechtigden in de hoofdstad hoeven van de gemeente niet wekelijks te solliciteren. Dit zei wethouder Arjan Vliegenthart (SP) van Werk, Inkomen en Participatie in EenVandaag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek blijkt dat het voor veel mensen, wanneer ze eenmaal uit de bijstand zitten, moeilijk is om er weer uit te komen. 1 op de 10 mensen in de bijstand is langer dan 15 jaar afhankelijk van die uitkering. Vooral voor ouderen en laagopgeleiden is het moeilijk om weer aan het werk te komen.

Vrijwilligerswerk
De gemeente Amsterdam heeft een nieuwe aanpak; bijstandsgerechtigden die een heel kleine kans maken om opnieuw aan het werk te komen, mogen in plaats van wekelijks solliciteren vrijwilligerswerk doen of een traject volgen bij een deelgemeente. ‘Niet alleen betaald werk is zaligmakend, mensen kunnen een hoop eigenwaarde terugkrijgen wanneer ze weer iets nuttigs kunnen doen in plaats van sollicitatiebrieven schrijven die iedere keer weer niets opleveren,” aldus wethouder Vliegenthart.

Participatiewet
De gemeente Amsterdam lijkt hiermee een andere koers te varen dan het kabinet dat de Participatiewet invoerde onder het motto: ‘De snelste weg naar werk’. Volgens Vliegenthart is dat echter geen probleem omdat de gemeente Amsterdam als enige van de vier grote steden het aantal uitkeringsgerechtigden iets naar beneden heeft weten te brengen. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat de gemeenten maatwerk mogen leveren, en vrijwilligerswerk dus als een alternatief mag worden gezien. Maar alleen in persoonlijke gevallen. De gemeente mag dus niet hele groepen van de sollicitatieplicht ontheffen.

Bron: EenVandaag

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief