Alsnog uitkering voor zwangere zelfstandige ondernemers

Vrouwen die tussen 2004 en 2008 als zelfstandig ondernemer zwanger waren, hebben alsnog recht op een zwangerschapsuitkering. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Volgens de rechter heeft uitkeringsinstantie UWV destijds het VN-Vrouwenverdrag geschonden door zelfstandigen die zwanger waren geen zwangerschapsuitkering te geven.

FNV Zelfstandigen gaat nu namens leden die het betreft alsnog een schadevergoeding vragen aan het UWV. “Bij ons hebben zich destijds enkele honderden vrouwen gemeld”, zegt directeur Josien van Breda van de vakbond, die het initiatief nam tot de rechtszaak. “Het gaat al snel om enkele duizenden euro’s.”

Op 1 augustus 2004 kwam het recht op een uitkering voor deze groep te vervallen. Maar het kabinet besloot die uitkering voor zwangere zelfstandigen per 4 juni 2008 toch weer in te voeren. Een vrouw die in de tussenliggende tijd geen uitkering kreeg, stapte naar de rechter omdat ze vindt dat ze daar alsnog recht op heeft.

Nadat haar eis in eerdere procedures was afgewezen, geeft de rechtbank Midden-Nederland haar nu gelijk. Volgens de rechter heeft het UWV het VN-Vrouwenverdrag geschonden. Eerder kreeg ze ook gelijk van het VN-comité voor het uitbannen van discriminatie van vrouwen (CEDAW). Dat oordeelde op basis van het VN-Vrouwenverdrag dat de vrouwen recht hadden op een uitkering.

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten zich op de uitspraak te beraden.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief