Amsterdam compenseert mensen met uitkering

Amsterdam compenseert bijstandsgerechtigden die te maken krijgen met nieuwe regels voor de bijstand die sinds 1 juli 2015 gelden. Het gaat om gezinnen waarvan een van de partners geen geldige verblijfsstatus heeft. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De nieuwe regel gaat ervan uit dat mensen die bij elkaar in één huis wonen, hun woonlasten kunnen delen. Dit is de zogenoemde kostendelersnorm. Maar mensen zonder verblijfsstatus ontvangen geen uitkering en hebben dus geen inkomen. Ze tellen echter wel mee als ‘kostendeler’, waardoor de partner een lagere bijstandsuitkering ontvangt.

“De kostendelersnorm pakt hier overduidelijk onrechtvaardig uit”, stelt wethouder Arjan Vliegenthart. “Gezinnen die toch al samen met één bijstandsuitkering moeten doen, komen door de kostendelersnorm onder de armoedegrens terecht.”

Wethouder Vliegenthart: “We voeren nu voor een jaar deze noodmaatregel in. In verwacht dat de staatssecretaris nu aan het werk gaat om ervoor te zorgen dat dit volgend jaar niet nodig is.” De kosten voor de gemeente bedragen ongeveer 200.000 euro.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief