Amsterdam pakt fraude 2500 spookburgers aan

Amsterdam heeft in een 2 jaar durend adresonderzoek 2500 spookburgers opgespoord. Ook kwam de gemeente achter bijstandsfraude en toeslagenfraude. Dat blijkt maandag uit een reportage van RTL Nieuws. Bij de controle vergeleek de gemeente 58.000 adressen uit de gemeentelijke basisadministratie en adressen van uitkeringsinstantie UWV. De gemeente zegt dat het aantal adressen waar gefraudeerd wordt meevalt, maar dat het fraudebedrag per adres fors is. Het totale bedrag heeft de gemeente niet berekend. Nieuw in het onderzoek is dat naar alle bewoners op een adres is gekeken.

Spookburgers zijn mensen die onvindbaar raken, doordat ze zich bijvoorbeeld niet registreren bij een verhuizing naar het buitenland. Maar ook burgers die belasting willen ontduiken of frauderen laten zich niet op het juiste adres registeren bij de gemeente.

De PvdA in de Tweede Kamer is enthousiast over de Amsterdamse aanpak en wil dat er landelijk naar wordt gekeken. ,,Een goede uitwisseling van gegevens tussen verschillende overheidsdiensten is van groot belang.” De partij vindt dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de Amsterdamse resultaten moet betrekken bij een lopend onderzoek naar de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief