‘Arbeidsbeperkte studenten geen weet van studietoeslag’
Veel studenten hebben geen weet van het bestaan van de individuele studietoeslag voor arbeidsbeperkte jongeren. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond. (LSVb) Sinds de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze toeslag. Veel gemeenten hebben het maandelijkse bedrag vorig jaar flink naar beneden bijgesteld.
Een steekproef van Binnenlands Bestuur wees in april 2015 uit dat er forse verschillen zijn. De individuele studietoelage is bedoeld om arbeidsbeperkte studenten te steunen die vanwege een handicap naast hun studie geen bijbaan kunnen onderhouden. Dit was altijd een zaak voor het UWV. Nu gemeenten verantwoordelijk voor de toeslag zijn, is het per woonplaats verschillend hoeveel arbeidsbeperkte jongeren krijgen. Het kan zodoende voorkomen dat de ene gemeente tien keer zoveel toeslag geeft als een andere gemeente. Wonen binnen de ‘juiste’ gemeentegrenzen kan daardoor per persoon duizenden euro’s per jaar schelen.
Regeling centraal maken
De LSVb zegt tegenover Binnenlands Bestuur het signaal te krijgen dat studenten te weinig gebruik maken van de regeling, omdat ze geen weet hebben van het bestaan. Er moet van de vakbond daarom meer voorlichting komen, om studenten beter op de hoogte te brengen van hun financiële mogelijkheden. De LSVb wil dit niet van gemeenten laten afhangen, aldus een woordvoerder. ‘Studenten worden nu ongelijk behandeld vanwege hun woonplaats, dat zou niet mogen. De regeling moet weer centraal worden via DUO. Wij zijn van mening dat een inkomen niet plaatsgebonden mag zijn.’
De LSVb stelt dat studenten met een beperking vaak onnodig tegen een grote studieschuld aanlopen omdat velen van hen niet kunnen werken naast hun studie. De vakbond hoopt dat de politiek in actie komt.