Asscher bezorgd om achterstanden UWV

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat ingrijpen bij het UWV vanwege werkachterstand bij de uitkeringsinstantie. “Ik wist niet dat de achterstand bij de herbeoordelingen de komende jaren zo dreigt op te lopen. En laat ik er niet omheen draaien: dat baart me zorgen”, zegt Asscher zaterdag in Trouw.

Vrijdagavond meldde hij de Tweede Kamer dat het UWV met achterstanden kampt. Eind 2014 wachtten nog 11.500 arbeidsongeschikten op een herkeuring. Het UWV loopt die achterstand dit jaar enigszins in, maar als er niets verandert, lopen de cijfers daarna weer op: in 2016 tot 16.800. Asscher bekijkt met het UWV wat er moet gebeuren. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen die mogelijkheden heeft om te werken, die ook benut”, schrijft hij de Tweede Kamer.

Ook stelt hij: “We moeten ingrijpen anders dreigt er een herhaling van het verleden, toen er een stuwmeer was van 90.000 herbeoordelingen”. Het UWV heeft al maatregelen genomen, maar Asscher neemt de tijd om een aanpak te presenteren: “Ik ga kijken wat werkt, de voor- en nadelen afwegen en kijken hoeveel het kost. Dat is urgent als je ziet wat voor oploop er dreigt, maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Het is realistisch dat ik pas in het voorjaar met een onderbouwd voorstel naar de Tweede Kamer kom.”

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief