Asscher: er is geen simpele oplossing

DEN HAAG (ANP) – De stijging van de werkloosheid tot 7,5 procent is ‘fors’, beaamde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. ,,En de vooruitzichten voor de korte termijn zijn niet rooskleurig. Het is een bittere pil voor de mensen die hun baan verliezen of het onderwijs uitstromen en geen baan kunnen vinden.”

Hij wil de kansen op werk ,,voor zowel jongeren als ouderen” vergroten. ,,Er is echter geen simpele oplossing om dit probleem in kort tijdbestek op te lossen. We moeten daarom door met het investeren in onderwijs, met innovatie en met het beteugelen van de crisis in Europa, om zo kansen voor mensen op de arbeidsmarkt te vergroten en de Nederlandse economie te versterken. Ik wil samen met sociale partners plannen maken voor de sectoren.”

Met die partners wil Asscher ,,jongeren en ouderen beter helpen om van de ene sector, zoals de bouw waar werkloosheid toeslaat, naar een sector te komen waar zich kansen voordoen.” Het kabinet heeft al samen met sociale partners 100 miljoen extra uitgetrokken voor het bestrijden van werkloosheid van jongeren en ouderen. Met het recente woonakkoord hoopt het kabinet ook al een impuls te geven aan de bouw- en huizenmarkt.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) laten de stijgende exportcijfers zien dat ,,de weg uit de crisis via het buitenland loopt”. ,,De hoop op herstel komt uit de handel. Maar we moeten ons wel rap aanpassen. Onze rol als gateway naar Europa is cruciaal, maar onze echte verdienkracht zit in innovatie, met name in de topsectoren. Die mogen de boot niet missen in de nieuwe groeitijgers, bijvoorbeeld in Afrika.”

Het consumentenvertrouwen in ons eigen land is inmiddels op een historisch laag punt aanbeland. De zegsman van minister Henk Kamp van Economische Zaken verwees naar diens woorden van vorige week, die nu onverminderd aan de orde zijn: ,,De enige manier om het vertrouwen in de economie te herstellen is hervormingen doorvoeren die de economie versterken en de overheidsfinanciën op orde brengen. Daar gaat het kabinet mee door.”

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief