‘Asscher liet wet overtreden voor AOW’ers in door Israël bezet gebied’

Minister Lodewijk Asscher heeft gezorgd dat AOW’ers in door Israël bezet gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De minister zou hebben ingegrepen toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2013 inwoners van door Israël bezette gebieden wilde korten op hun AOW. De gebieden worden niet erkend door Nederland, waardoor het verdrag dat met Israël is gesloten over sociale zekerheid niet van toepassing is.

Asscher zou na overleg met premier Mark Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) opdracht hebben gegeven door te gaan met het volledig betalen van de AOW in bezet gebied. Uit interne documenten blijkt volgens NRC dat de regering druk voelde door een lobby van belangenorganisaties.

Uitzonderingspositie
Pas eind vorig jaar creëerde de minister een uitzonderingspositie voor de betrokkenen. Die stoelde volgens NRC echter op de onjuiste redenering dat mensen niet konden weten dat ze gekort moesten worden. Ze wisten dat wel degelijk, omdat ze via parlement en SVB werden ingelicht.

Omdat het belastingverdag in bezet gebied niet geldt, betaalt de SVB ook belasting voor de betrokkenen. Daardoor krijgen ze een hoger bruto- én nettobedrag dan AOW’ers in Nederland, aldus de krant.

In een reactie aan de NRC erkent Asscher dat er fouten zijn gemaakt door de SVB en het ministerie van Sociale Zaken. “De SVB herkende niet dat mensen in door Israël bezet gebied woonden en heeft ze daarom jarenlang te veel betaald. En de regeling om dat te rechtvaardigen is niet tijdig gecommuniceerd. Daar mogen individuen niet de dupe van worden en zeker geen overlevenden van de Holocaust.”

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief